szkola za granica - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 kwie 2015, 13:10

Witam
Mam problem Pani chce złożyc wniosek w imieniu swej rodziny, jej córka uczy sie za granica dokladnie w Anglii języka Chińskiego. Nie jest pewna czy to jest szkoła czy to jest kurs. Córka ma dosłać jakies zaswiadczenie ze owa nauka potrwa do końca czerwca 2015 ( zaczela w styczniu 2015) zaswiadczenie oczywiście po angielsku. Co zrobic w tej sytuacji, mnie to wyglada na kurs jezykowy a nie szkolę. Czy wystarczy że ta dziewczyna oswiadczy że jest uczniem pod odpwiedzialnościa karna? Czy w ogóle nauka za granica wchodzi w grę?
asiapl

Napisano: 02 kwie 2015, 13:20

Odpowiedz ze str Ministerstwa
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... samorzadu/
Czy Karta przysługuje studentowi uczącemu się na uczelni zagranicznej?
Tak.

Ja bym przyznała KDR.
frogi

Napisano: 03 kwie 2015, 9:38

Może ktoś jeszcze ma zdanie :>
Gość

Napisano: 07 kwie 2015, 8:57

Karta przysługuje rodzinie ale dziecku przebywającemu za granicą NIE przysługuje. Zaświadczeniu oczywiście musi zostać przetłumaczone.
mopsikk

Napisano: 08 kwie 2015, 11:32

Też mysle ze karta studentowi mieszkajacemu za granica sie nie należy." Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, który jest: 1) osobą posiadającą obywatelstwo polskie, mającą miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polski" Czyli kart nie mogę przyznac calej rodzinie, ponieważ w/w osoba jest jednym z trojga dzieci?
asiapl

Napisano: 09 kwie 2015, 9:21

U nas przyznaliśmy rodzinie (matka, ojciec + dwoje dzieci) decyzja odmowna była dla studenta za granicą.
mopsikk

Napisano: 13 kwie 2015, 8:42

Jak to? Warunki programu KDR musi spełniac cala rodzina, czyli musi byc 3 dzieci + rodzic zeby rodzina dostała karty.
asiapl

Napisano: 15 kwie 2015, 11:21

Pisaliśmy do Ministerstwa w tej sprawie, potwierdzili naszą decyzję. SKO także.
mopsikk

Napisano: 11 maja 2015, 12:27

Pytałam w Krakowie i Pani "Informujaca" powiedziala że karta osobie studiującej za granicą się nie należy a w tej sytuacji całej rodzinie,
Podejście nr 2 na nr w Krakowie Pani informuje, że owszem karta należy sie studentowi na uczelni zagranicznej i całej jej rodzinie.
Podejscie nr 3 email do Mpips w Warszawie i otrzymałam inf, że karta się należy całej rodzine tylko nie tej studentce !!!!!!!!
I jak tu rzetelnie informować wnioskodawców skoro każdy interpretuje ustawe po swojemu. Zostaje przy opcji nr 3 bo to mam na pismie do kontroli.
mopsikk miałaś rację :>
Czyli studentce poowinnam wydac decyzję odmowna? mopsikk możesz jeszcze napisac jak ta decyzja ma wygladac.
Dziekuje
asiapl

Napisano: 11 maja 2015, 14:52

A ja uważam, że się należy tym bardziej, że miałam taki przypadek i pisałam do ministrstwa w tej sprawie. Odpowiedzieli,że karta należy się również dziecku studiującemu za granicą.
Kasia12

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x