Wnioskodawca od lutego rozpoczął szkolenie płatne z funduszy unijnych, (w umowie jest tylko termin rozpoczęcia bez zakończenia), w marcu ta sama fundacja organizuje mu staż który trwa od marca do czerwca. Który miesiąc biorę jako uzyskany, marzec czy kwiecień?
Płatne szkolenie nie stanowi uzyskania, natomiast jeśli rozpoczął staż w marcu i otrzymał stypendium UE pewnie w kwietniu, bierzesz dochód za maj i ewentualnie od czerwca przeliczasz.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
I nie ma żadnego znaczenia, że w weryfikacji ZUS daje zgłoszenie od lutego z kodem 092000 i trwa do nadal. Co by oznaczało, że osoba podlega ubezpieczeniu od momentu rozpoczęcia szkolenia (za które pobiera stypendium szkoleniowa) bez przerwy do momentu zakończenia stażu?
mam podobną sytuację, też kilka osób jest na płatnym szkoleniu i później ma organizowany staż przez 4 miesiące.
Tylko że w ustawie jest mowa o stypendiach dla bezrobotnych a te osoby nie były zarejestrowane w Urzędzie Pracy i teraz nie wiem czy jest podstawa do robienia uzysku
a czy z definicji osoby bezrobotnej nie wynika że musi być zarejestrowana? przynajmniej tak twierdzi pracownik socjalny
i poza tym ten staż odbywa tez osoba która otrzymuje rentę socjalną więc to ją wyklucza z definicji bezrobotnego
a dla mnie bezrobotny to wlasnie ten zarejestrowany w PUP, ktos kto jest na stazu w fundacji - czyli pracuje w ramach stazu i nie jest zarejestrowany w PUP nie otrzymuje stypendium dla bezrobotnych, tylko po prostu stypendium - wykonuje prace w ramach stazu,nie jest wiec BEZROBOTNY nawet w potocznym znaczeniu tego slowa ...mozna sie klocic,ze nie tylko bezrobotnym jest ten posiadajacy status bezrobotnego w PUP ale rowniez kazdy inny nie pracujacy, nawet ten nie zarejestrowany...ale ktos na stazu takim kims nie jest, bo pracuje. Dla mnie kolo sie zamyka - to co otrzymuje za prace na stazu, nie bedac zarejestrowanym w PUP, nie jest stypendium dla bezrobotnego
Zaraz, zaraz... żeby być na stażu i otrzymać stypendium, najpierw trzeba być bezrobotnym Tak więc, jeśli ktoś jest bezrobotnym w szerokim rozumieniu i podejmuje staż, za który otrzymuje wynagrodzenie - uzyskuje dochód. Ustawodawca być może miał to na myśli, żeby stypendium dotyczyło bezrobotnego zarejestrowanego w UP, ale jakoś słabo to wyartykułował. Skoro stypendium UE można otrzymać z UP, Urzędu Marszałkowskiemu czy innej instytucji przystępującej do programu unijnego związanego z aktywizacją bezrobotnych, to w mojej ocenie taka osoba bezrobotna (bez pracy) uzyskuje dochód. Żeby było śmiesznie, na marginesie można dodać, że warunkiem korzystania z takiego programu jest właśnie wyrejestrowanie z UP
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus