witam, mam problem, tzn. nie wiem jak postąpić w pewnej sytuacji. dałam kobietce odmowę z uwagi na przekroczenie kryterium dochodowego o 5 groszy, odwołała się do SKO, oni utrzymali w mocy moją decyzję, więc złożyła skargę do WSA i sprawa jest w toku. Teraz nastąpiła w jej rodzinie utrata dochodu, bo od kwietnia przeszła na urlop wychowawczy i chce złożyć wniosek o 500+. czy powinna złożyć nowy wniosek i mogę normalnie wydać nową decyzję? czy powinnam czekać na stanowisko WSA?
Wniosek może zawsze złożyć, ale Ty masz obowiązek zawiesić postępowanie ze względu wystąpienie przesłanki art. 97 pkt 4 Kpa. Sąd bowiem może skargę kasacyjną oddalić albo uchylić zaskarżoną decyzję, a wtedy sytuacja strony ulega zmianie. Sprawa w dalszym ciągu dotyczy przyznania tego samego świadczenia tej samej stronie i nie jest do końca rozstrzygnięta.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
też mi się tak wydawało, jednak byłam u radcy prawnego, który stwierdził, że decyzja wydana przez SKO - utrzymująca w mocy moją pierwotną decyzję jest ostateczna dla mnie. Dlatego też założyłam wątek z myślą, że ktoś się wypowie.