skarga do WSA a zmiana decyzji w związku z utratą dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 kwie 2018, 9:08

witam, mam problem, tzn. nie wiem jak postąpić w pewnej sytuacji. dałam kobietce odmowę z uwagi na przekroczenie kryterium dochodowego o 5 groszy, odwołała się do SKO, oni utrzymali w mocy moją decyzję, więc złożyła skargę do WSA i sprawa jest w toku. Teraz nastąpiła w jej rodzinie utrata dochodu, bo od kwietnia przeszła na urlop wychowawczy i chce złożyć wniosek o 500+. czy powinna złożyć nowy wniosek i mogę normalnie wydać nową decyzję? czy powinnam czekać na stanowisko WSA?
anna553
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 14 kwie 2018, 20:22

Wniosek może zawsze złożyć, ale Ty masz obowiązek zawiesić postępowanie ze względu wystąpienie przesłanki art. 97 pkt 4 Kpa. Sąd bowiem może skargę kasacyjną oddalić albo uchylić zaskarżoną decyzję, a wtedy sytuacja strony ulega zmianie. Sprawa w dalszym ciągu dotyczy przyznania tego samego świadczenia tej samej stronie i nie jest do końca rozstrzygnięta.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2018, 7:52

też mi się tak wydawało, jednak byłam u radcy prawnego, który stwierdził, że decyzja wydana przez SKO - utrzymująca w mocy moją pierwotną decyzję jest ostateczna dla mnie. Dlatego też założyłam wątek z myślą, że ktoś się wypowie.
anna553
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 16 kwie 2018, 9:52

Ja bym tego tak nie ocenił, ale z radcą prawnym kłócił się nie będę ;)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x