szo a niesprawowanie opieki, alkohol

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
mua

szo a niesprawowanie opieki, alkohol

Post autor: mua »

Brat X na brata Y złozył wniosek o zdo. Brat Y ma znaczny stopien ale nie wymaga opieki (sprawny, zdrowy, orzeczenie ze wzgledu na pobyt w specjlanej szkole w dziecinstwie, symbol U). Brat sprawujący opiekę od rana pije alkohol, stoi pod sklepami, nie interesuje się bratem, jest brudny, a w ocenie pracownika socjalnego nie sprawuje opieki wcale.

Dostał od nas odmowną decyzję.
Odwołal się do SKO i co? SKO kazało rozpatrzyc na nowo, bo to, że gościu chleje od rana i ma wywalone na brata nie jest podstawą. Że brat Y jest samodzielny i to właściwie on się opiekuje alkohlikiem też nie jest podstawą. Owszem gdyby była przemoc, NK czy zdiagnozowany alkoholizm to jest podstawa do odmowy. Chore. I tak oto żule otrzymują pieniądze za nic a wywiady i wnioski pracowników socj. są ignorowane i własciwie niepotrzebne.
Wkurzona jestem, bo uczymy nieróbstwa i pijaństwa. Tez tak macie, też dajecie odmowy i sko wam uwala?
OSA

Re: szo a niesprawowanie opieki, alkohol

Post autor: OSA »

nie miałam tak ale miałam że 2 osobom wstrzymałam ze względu na alkoholizm , u mnie akurat sie nie odwołali, ale przecież to jest świadczenie dla osób które sprawują opiekę to chyba jest podstawowa rzecz jeżeli pracownik twierdzi że się nie opiekuje to co oni jacyś nienormalni
mua

Re: szo a niesprawowanie opieki, alkohol

Post autor: mua »

no nienormalni, nadal płacimy im szo...w wywiadach pięknie bylo opisane, na parę stron w jakich sytuacjach zastajemy klienta, dla mnie to klęska, bo koleś nam się teraz śmieje w oczy...nie wiem w jaki inny sposób udowodnić picie, niesprawowanie opieki itp. Wariatów z nas robią :< czasem myślę, że zacznę robić zdjęcia, jak napity jest, ale co, pewnie też nie będą dokumentem w sprawie. Lipa
ODPOWIEDZ