SZO a ŚP - czy wyrównanie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 09 lip 2021, 15:02

Pan ma przyznane szo od 4.4.21 do nadal,25.04.21 złożył wniosek na śp, decyzja odmowna bo orzeczenie po 25 r.z. i nie zrezygnował z szo ( napisal oświadczenie ze zrezygnuje z szo pod warunkiem przyznania śp) sko przyslalo do ponownego rozpatrzenia. I moje pytanie czy wyrównuje sp od 4.4.21r czy jak zrezygnuje z szo??
mały_gops
Referent
Od: 07 gru 2017, 13:26
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 09 lip 2021, 16:18

Bardzo proszę o pomoc
mały_gops
Referent

Napisano: 10 lip 2021, 8:15

Prawdopodobnie wszystko to co należy zrobić oraz jak zrobić masz napisane w uzasadnieniu decyzji kasacyjnej wydanej przez Kolegium, więc działaj.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 12 lip 2021, 8:27

Nie może zrezygnować wstecz z szo. Za kwiecień ,maj,czerwiec pobrał zasiłek .Więc uchylisz prawo do SZO od 01.07.2021r. i od tej daty przyznaj świadczenie.
Chyba, że za te miesiące SZO leży w kasie jako świadczenie niepodjęte....wtedy możesz uznać że zrezygnował z pobierania zasiłku i przyznać od kwietnia.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 lip 2021, 8:52

niestety SKO nie odniosło się do tego, od kiedy przyznać ŚP

Pan ma prawnika który zapewnił go że dostanie wyrownanie
miał ktoś tak, przyznawaliście bez wyrównania, a co SKO na to?
mały_gops
Referent

Napisano: 12 lip 2021, 8:57

Moje sko utrzymuje w mocy. W uzasadnieniu zrób wywód, że akceptował sytuację skoro pobrał szo ,że zrezygnował z szo w dniu.... że nie można tego dokonać z mocą wsteczną...takie tam...
~o~
VIP

Napisano: 12 lip 2021, 9:14

tylko ja mam oświadczenie ze zrezygnuje z szo pod warunkiem przyznania śp, innego powiedział ze nie napisze bo prawnik mu powiedział ze to wystarczy
mały_gops
Referent

Napisano: 12 lip 2021, 9:36

Masz decyzję sko ( w sumie nie wiem dokładnie co zalecili )aby ponownie rozpatrzyć sprawę....napisz wezwanie do gościa ( w którym powołaj się na decyzje sko ) aby wypowiedział się w kwestii uprawnień do specjalnego zasiłku opiekuńczego, aby sprecyzował które świadczenie wybiera.---daj termin ustawowy
~o~
VIP

Napisano: 12 lip 2021, 14:59

~o~ pisze:
12 lip 2021, 8:27
Nie może zrezygnować wstecz z szo. Za kwiecień ,maj,czerwiec pobrał zasiłek .Więc uchylisz prawo do SZO od 01.07.2021r. i od tej daty przyznaj świadczenie.
Chyba, że za te miesiące SZO leży w kasie jako świadczenie niepodjęte....wtedy możesz uznać że zrezygnował z pobierania zasiłku i przyznać od kwietnia.
Czy opiekun jest winny, że pobrał za kolejne miesiące SZO (już po złożeniu wniosku o korzystniejsze ŚP), czy może jednak wina leży po stronie organu pomocowego, który nie potrafił orzec właściwie tj. wydać decyzji zgodnej z istniejącym stanem faktyczno-prawnym.
Za błędy organu odpowiedzialność nie może spadać na wnioskodawcę / opiekuna, a spoczywa wyłącznie na organie, który te błędy popełnił.
Organ zrobił błąd to niech teraz z niego wybrnie, aby szkody nie poniósł wnioskodawca - gwarantuję, że możliwości macie sporo, tylko trzeba chcieć.
~o~ pisze:Masz decyzję sko ( w sumie nie wiem dokładnie co zalecili )aby ponownie rozpatrzyć sprawę....napisz wezwanie do gościa ( w którym powołaj się na decyzje sko ) aby wypowiedział się w kwestii uprawnień do specjalnego zasiłku opiekuńczego, aby sprecyzował które świadczenie wybiera.---daj termin ustawowy
Opiekun już raz wyraził się jasno czego oczekuje od organu i jakie świadczenie chce pobierać od miesiąca złożenia stosownego wniosku.
Może wezwij wnioskodawcę, aby swoje oświadczenie napisał jeszcze raz i je następnie przetłumaczył u tłumacza przysięgłego z języka polskiego na język polski w wersji dla organistów.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 13 lip 2021, 8:09

To niech ci ten sam tłumacz wyjaśni znaczenie słowa "organista".
~o~
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x