Żona złożyła wniosek o specjalny zasiłek opiekuńczy w związku z opieką nad niepełnosprawnym mężem. Mąż jest zatrudniony jako osoba niepełnosprawna, czy w związku z tym można jej przyznać SZO? Chodzi mi w szczególności o sprawowanie stałej opieki.
Ale skoro on sam jeździ samochodem do pracy bo ma samochód przystosowany do swojej niepełnosprawności i nie ma go kilka godzin dziennie w domu to czy można tu mówić o stałej opiece?
w naszej ustawie nie ma zapisu że osoba niepełnosprawna nad którą jest sprawowana opieka nie może podjąć zatrudnienia, pamiętam jak kiedyś Wardach to tłumaczył, na 100% jeśli sprawuje nadal opiekę to można pobierac i Szo i Sp, to tak samo jak osoby w osrodku wsparcia, tez mam takie przypadki że uczęszczają a rodzice na nich pobierają szo lub Sp, to co te osoby mają juz byc pod zamknieciem 24 na dobę ? paranoja
Ja bym się zastanowił. Bo SZO to stała opieka a nie jak ŚP. Jeżeli pracuje i sam dojeżdża do pracy samochodem, to znaczy że stałej opieki nie potrzebuje, a opiekun w tym czasie również może podjąć zatrudnienie. Nie dajemy SZO za posiadane orzeczenie tylko za faktycznie sprawowaną opiekę gdzie zakres tej opieki uniemożliwia podjęcie zatrudnienia.