SZO,SP,ZDO-składki społeczne w KRUS czy OPS opłaca?ROLNICY:( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 sty 2015, 17:53

1) kto za te osoby / w tytule/ opłaca składki - nadal opłacają sobie KRUS sami czy KRUS ich wyrejestrowuje i my przejmujemy (bo piszą przecież oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie), jak to jest z tym KRUSEM, czy ktoś JASNO mógłby to wytłumaczyć?
2) Po pobieraniu świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko przez ponad rok - rolniczka chce dopiero teraz wyrejestrować się z KRUS i my mamy jej opłacać składkę, prawdopodobnie KRUS wyrejestruje ją wstecz tj. od I 2014 r, co teraz, czy my teraz w I 2015 r. MAMY PŁACIĆ za cały 2014 r.???
konwalia 5

Napisano: 26 sty 2015, 9:31

może ktoś odpowie..
konwalia 5

Napisano: 26 sty 2015, 14:48

JASNO to raczej nikt nie odpowie:) bo nie ma jasnosci w tej sprawie...poki co jesli ktos podlega ubezpieczeniu spolecznemu z mocy ustawy ( a taka osobą jest rolnik,wspolmalzonek rolnika jesli posiadaja co najmniej 1 ha przel.) to my jestesmy zwolnieni z oplacania za taka osobe skladek ...niekltore KRUSY jednak osoby, ktore zlozyly u nas oswiadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospod. wylaczaja z z tego obowiazkowego ubezpieczenia - i wtedy juz nie podlegaja z mocy ustawy i my musimy oplacac skladke...ale dopoki nie dostaniesz "czarno na bialym" ze nie podlega ten rolnik takiemu ubezpieczeniu w kRUS to nie mozesz za nego placic skladki...moj KRUS nie wylacza (przynajmniej na razie) rolnikow z ubezpieczenia, dalej musza oplac KRUS mimo ze u mnie dostali swiadczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 10:24

a jak jest z ubezpieczeniem społecznym dla matki która teraz składa wniosek o SZO ma 69 lat i nigdy nie pracowała - opłacamy składkę spoleczną ? czy już nie z uwagi na to że jest w wieku poprodukcyjnym?
ew@1

Napisano: 17 lut 2015, 14:18

przyłączam sie do pytania
czy my opłacamy wsystkim składki jak leci
i czy jak mi wyrzucili z krus ludzi od lipca 2013r terazto mam im te składki wyrównać
ewap

Napisano: 17 lut 2015, 14:21

i jescze czy ma ktos może na pismie ze mamy te składki wstecz opłacić tz. z jakiegoś urzedu wojewódzkiego bo ja napisałam do mojego i nie odpisakli pomóżcie czas goni
ewap

Napisano: 17 lut 2015, 14:41

jeżeli wyrejestrują z krus to my opłacamy
anusiak88
Stażysta
Od: 28 sty 2015, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2015, 15:39

Właśnie dostałam opinie radcy prawnego. Sprawa dotyczy pani, która pobiera ZDO i KRUS ją wywalił z ubezpieczenia od lipca 2013 r. Wg prawnika muszę te składki wyrównać wstecz.
~Ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x