SZO - czy przyznać ????? Elmer i inne mądre glowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 maja 2017, 7:50

Czy na podstawie takiego wywiadu przyznalibyście SZO. Proszę wypowiedzcie się w tej sprawie, bo mnie naszły wątpliwości .
Córka złożyła wniosek o przyznanie specjalnego zasiłku opiekuńczego na matkę, która mieszka w innej miejscowości niż wnioskodawczyni ( odległość ok 12 km ). Otrzymałam wywiad z gminy w której zamieszkuje osoba na którą ma być sprawowana opieka z którego wynika :
„Osoba wymagająca opieki posiada znaczny stopień niepełnosprawności, pobiera rentę wraz z dodatkiem pielęgnacyjnym. Ww. porusza się na wózku inwalidzkim, jest wstanie wstać z wózka z pomocą ubiera się i myje. Jest cewnikowana i pampersowana. Obecnie nie zażywa żadnych leków, wcześniej leki pod kontrolą.
Codziennie opiekę sprawuje opiekunka z MGOPS. Chora matka jest całkowicie ubezwłasnowolniona , opiekunem prawnym jest córka, która stara się o SZO. Córka przyjeżdża do matki raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie, załatwia wszystkie sprawy formalne, umawia wizyty lekarskie, wykupuje leki, gospodaruje środkami finansowymi.
Codzienne zakupy sprawuje opiekunka z MGOPS, przywozi posiłki z MGOPS oraz gotuje obiady na weekendy, sprząta mieszkanie, pomaga w myciu i ubieraniu się , przebiera pampersy, sprawuje czynności pielęgnacyjne.
Jest jeszcze napisane , że córka która ubiega się o SZO nie sprawuje opieki nad matką codziennie, natomiast załatwia wszelkie sprawy formalne, oraz związane z leczeniem matki, jest u matki średnio raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie, zabiera czasem matkę do siebie
Codzienne czynności porządkowe w domu oraz opiekuńcze i pielęgnacyjne wykonuje opiekunką z MGOPS, która sprawuje opiekę przez 5 dni w tygodniu po 4 godziny dziennie.
Córka , która ubiega się o SZO napisała oświadczenie - ” jestem u mamy najczęściej jak tylko mogę bywa to raz na tydzień albo raz na dwa tygodnie, zabieram również mamę do swojego domu, załatwiam wszelkie sprawy formalne oraz w razie potrzeby zwożę mamę do lekarza i w razie potrzeby wykupuje leki. kiedy jestem u mamy wykonuję czynności porządkowe oraz higieniczne”.

Czy na podstawie takiego wywiadu przyznalibyście SZO. Proszę wypowiedzcie się w tej sprawie, bo ja mam wątpliwości.
Tosia49
Stażysta
Od: 12 lut 2016, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2017, 7:59

ja bym odmowila
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2017, 8:10

Odmowa ale pamiętaj o KPA bo SKO znając życie będzie dawać do ponownego.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 19 maja 2017, 8:16

a może ktoś z państwa wydawał odmowna decyzje i mógłby mi pomóc i wrzucić na forum , byłabym wdzięcza
Tosia49
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2017, 8:29

Coś tam mam, może Ci się przyda ale pamiętaj jeszcze o KPA tzn. zapewnieniu udziału stronie ;)
UZASADNIENIE
W dniu _ Pan _, ur. _ r., zam. _ złożył w tutejszym ośrodku wniosek o ustalenie prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego w związku z opieką nad matką Panią _, ur. _ r., zam. _.
Po rozpatrzeniu w/w wniosku wynika, że miesięczny dochód rodziny Pana _ za w przeliczeniu na osobę w rodzinie, wynosi 694,96 zł (słownie: sześćset dziewięćdziesiąt cztery zł 96/100) i nie przekracza kwoty progowej 764,00 zł (słownie: siedemset sześćdziesiąt cztery zł 00/100).
Kwotę progową 764,00 zł (słownie: siedemset sześćdziesiąt cztery zł 00/100) określa art. 16a ust. 2 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518 z późn. zm.) mówiąc że, specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje, jeżeli łączny dochód rodziny osoby sprawującej opiekę oraz rodziny osoby wymagającej opieki w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty, o której mowa w art. 5 ust. 2. Przepisy art. 5 ust. 4–9 stosuje się odpowiednio, kwota progowa o której mówi art. 5 ust. 2 ustawy wynosi 764,00 zł (słownie: siedemset sześćdziesiąt cztery zł 00/100).
Przepis art. 23 ust. 4e ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518 z późn. zm.) mówi, że ustalając prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, organ właściwy zwraca się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu weryfikacji okoliczności dotyczących sprawowania opieki, o której mowa w art. 16a ust. 1.
W związku z w/w przepisem koniecznym jest sprawowanie rzeczywistej opieki nad osobą wymagającą pielęgnacji w tym przypadku sprawowania opieki przez Pana _ nad matką Panią _.
Rozpatrując wniosek Pana _ o przyznanie specjalnego zasiłku opiekuńczego, tutejszy ośrodek przeprowadził rodzinny wywiad środowiskowy w dniu _ r., o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu weryfikacji okoliczności dotyczących spełniania warunków, o których mowa w art. 16a ust. 1.
Natomiast na podstawie posiadanej dokumentacji tj. w/w kwestionariusza rodzinnego wywiadu środowiskowego przeprowadzonego z Panią _ przez pracownika socjalnego Ośrodka Pomocy Społecznej w _ w miejscu zamieszkania osoby wymagającej opieki tj. ul. _ wynika, że: pomoc Pana _ dla matki Pani _ jest niewystarczająca, Pan _ często przebywa poza domem a pomieszczenia mieszkalne są zaniedbane m. in. są brudne ściany i wiszące w pomieszczeniach pajęczyny.
W/w ustalenia i wnioski pracownika socjalnego tutejszego ośrodka wskazują na brak sprawowania stałej opieki nad Panią _ przez Pana _ o której mowa w art. 16a ust. 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518 z późn. zm.) który stanowi, że specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2015 r. poz. 2082 oraz z 2016 r. poz. 406 i 1271) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom, jeżeli:
1) nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub
2) rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej
– w celu sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Z tych też przyczyn tutejszy ośrodek odmówił przyznania specjalnego zasiłku opiekuńczego dla Pana _ w związku z opieką nad matką Panią _.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 19 maja 2017, 8:37

: heiland dziękuję :)
Tosia49
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2017, 10:55

może ktoś jeszcze wrzuci decyzję odmowną szo w sprawie jw.
Tosia49
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x