Czy na podstawie takiego wywiadu przyznalibyście SZO. Proszę wypowiedzcie się w tej sprawie, bo mnie naszły wątpliwości .
Córka złożyła wniosek o przyznanie specjalnego zasiłku opiekuńczego na matkę, która mieszka w innej miejscowości niż wnioskodawczyni ( odległość ok 12 km ). Otrzymałam wywiad z gminy w której zamieszkuje osoba na którą ma być sprawowana opieka z którego wynika :
„Osoba wymagająca opieki posiada znaczny stopień niepełnosprawności, pobiera rentę wraz z dodatkiem pielęgnacyjnym. Ww. porusza się na wózku inwalidzkim, jest wstanie wstać z wózka z pomocą ubiera się i myje. Jest cewnikowana i pampersowana. Obecnie nie zażywa żadnych leków, wcześniej leki pod kontrolą.
Codziennie opiekę sprawuje opiekunka z MGOPS. Chora matka jest całkowicie ubezwłasnowolniona , opiekunem prawnym jest córka, która stara się o SZO. Córka przyjeżdża do matki raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie, załatwia wszystkie sprawy formalne, umawia wizyty lekarskie, wykupuje leki, gospodaruje środkami finansowymi.
Codzienne zakupy sprawuje opiekunka z MGOPS, przywozi posiłki z MGOPS oraz gotuje obiady na weekendy, sprząta mieszkanie, pomaga w myciu i ubieraniu się , przebiera pampersy, sprawuje czynności pielęgnacyjne.
Jest jeszcze napisane , że córka która ubiega się o SZO nie sprawuje opieki nad matką codziennie, natomiast załatwia wszelkie sprawy formalne, oraz związane z leczeniem matki, jest u matki średnio raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie, zabiera czasem matkę do siebie
Codzienne czynności porządkowe w domu oraz opiekuńcze i pielęgnacyjne wykonuje opiekunką z MGOPS, która sprawuje opiekę przez 5 dni w tygodniu po 4 godziny dziennie.
Córka , która ubiega się o SZO napisała oświadczenie - ” jestem u mamy najczęściej jak tylko mogę bywa to raz na tydzień albo raz na dwa tygodnie, zabieram również mamę do swojego domu, załatwiam wszelkie sprawy formalne oraz w razie potrzeby zwożę mamę do lekarza i w razie potrzeby wykupuje leki. kiedy jestem u mamy wykonuję czynności porządkowe oraz higieniczne”.
Czy na podstawie takiego wywiadu przyznalibyście SZO. Proszę wypowiedzcie się w tej sprawie, bo ja mam wątpliwości.