szo a gospodarswo rolne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 18 maja 2017, 10:00

Kobieta ubiega się o szo na matkę jest zarejestrowana jako bezrobotna bez prawa do zasiłku, ale ma jeszcze 1,6755 ha przel. ziemi. I teraz składki zdr. odprowadzane przez urząd pracy. I teraz jak zrobić, czy osoba musi złożyć oświadczenie o zaprzestaniu prow. gosp. rolnego.?
SR19
Praktykant
Od: 20 kwie 2017, 8:48
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 18 maja 2017, 10:07

Nie może bo jeżeli jest w UP to nie jest w KRUS.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 18 maja 2017, 10:08

bardzo dziekuje
SR19
Praktykant

Napisano: 18 maja 2017, 10:21

wg mnie obowiązkowo musi złożyć takie oświadczenie o zaprzestanie prowadzenia gosp.rolnego
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 maja 2017, 10:37

~o~ pisze:wg mnie obowiązkowo musi złożyć takie oświadczenie o zaprzestanie prowadzenia gosp.rolnego
z jakiego powodu? przecież jest zarejestrowana w PUP
SR19
Praktykant

Napisano: 18 maja 2017, 11:04

Bo jest rolnikiem!
A jaką macie pewność ,że w PUP podała ,że jest rolnikiem.
Równie dobrze składając wniosek na SZO mogła nie podac ,że jest zarejestrowana w PUP
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 maja 2017, 11:37

oczywiscie ,ze musi zlozyc takie oswiadczenie :) posiada gospodarstwo rolne, a wiec jest rolnikiem, a rolnik musi zaprzestac prowadzenia gospodarstwa rolnego,zeby dostac szo...rolnik tez moze byc zarejestrowany w PUP jesli nie ma wiecj niz 2 ha przeliczeniowych - czyli i prowadzic to swoje gospodarstwo i jednoczesnie szukac pracy poza nim a nawet i pracowac i na gospodarstwie i poza nim
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 11:44

@ kb, to mnie zaskoczyłaś, mój błąd wobec tego.
Zmyliło mnie stanowisko mojego UP sprzed 6 lat gdzie jeśli byś cokolwiek miał wspólnego z gospodarstwem (chociaż m. in. rodziców) to chcąc się zarejestrować musiało się pisać oświadczenia, że się nie pomaga i oczywiście z potwierdzające to z KRUSu zaświadczenie.
No chyba, że to się od tamtej pory zmieniło.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 18 maja 2017, 11:56

Zgodnie z przepisami ustawy, aby uzyskać status bezrobotnego należy spełnić dodatkowe warunki. Oto niektóre z nich:

Ukończenie 18 lat, lecz nieosiągnięcie wieku emerytalnego,
Brak prawa do m.in. emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, zasiłku macierzyńskiego lub zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego,
Brak przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów specjalnych produkcji rolnej,
Nieprowadzenie działalności gospodarczej,
Bezrobotnym może być osoba nieucząca się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkole dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu tej szkoły lub w szkole wyższej gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych,
Bezrobotnym może być osoba, która nie jest właścicielem lub posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości rolnej o powierzchni przekraczającej 2 ha,
Bezrobotnym może być również osoba, która nie jest tymczasowo aresztowana lub nie odbywa kary pozbawienia wolności, z wyjątkiem kary pozbawienia wolności odbywanej poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego.

to z tym gospodarstwem jest odkad pamietam :) czyli gdzies tak od zarania dziejów powiatowych urzedow pracy ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 12:03

Wychodzi na to, że mój PUP przegonił mnie jakieś 6/7 lat temu daremnie po zaświadczenia i oświadczenia :evil:
Oni zawsze swoje zasady ustalają...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem