SZO dla rolnika od 15 lipca - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 04 cze 2014, 11:43

~*~ pisze:a dla rolnika SZO w związku z opieką nad matką ? - pierwszy wniosek matki na komisję złożony w IV.2014r., wydane orzeczenie ze znacznym stopniem w maju, spełniają kryterium dochodowe
Rolnik nigdy nie pracował zawodowo, ma 8 ha fizycznych, które stanowią 1,5 Ha przeliczeniowych
PRZYZNAĆ SZO ?
nie, taki rolnik nawet jak zaprzestal prowadzenia gospodarstwa rolnego to nie dostanie szo bo nie ma rezygnacji z zatrudnienia, dopiero od 1.01.2015 bedzie mogl dostac kiedy wejdzie w zycie przepis o tym,ze aby dostac szo mozna rowniez nie podejmowac zatrudnienia
Gość pisze:madlena a skad takie info masz czyli jak pan pobierał na matke śp ptem poszeł do pracy nie wygasła z mocy prawa wiec co teraz jak wyrejstrował działanosc opłaca skłądki KRUS to moze dostac SZO bo juz zgłupiałam całkiem
od 15.05 szo moze dostac rolnik,ktory zaprzestal prowadzenia gospodarstwa rolnego i zrezygnowal z pracy poza rolnictwem jesli spelnia pozostale przeslanki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2014, 13:44

to wynika z art. 25 ustawy o wypłacie zasiłków dla opiekunów i dotyczy osób którym wygasły orzeczenia przed 30.06.2013 i z tego powodu nie należy im się zdo
madlena

Napisano: 04 cze 2014, 15:01

mam pana kóremu uchylilismy sp które pobierął na mamę orzeczenie ważne cały czas znaczny na stałe miał wydane bezterminowo jednak pan rozpoczął działalnosc która teraz zakończył jets rolnikiem i czy moge mu przyznac dochód nie przkeracza rzeczywisicie opiekuje sie matka
apaulina

Napisano: 05 cze 2014, 7:10

od 15 maja zarówno ŚP jak i SZO przysługuje rolnikom bod warunkiem zaprzestania pracy w gospodarstwie rolnym
Anna gops

Napisano: 05 cze 2014, 8:42

czy od 15.05 SZO może dostać rolnik, który zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego - NIE, myślę, że dopiero od 1.01.2015r.
teraz żeby rolnik dostał SZO to musiałby zrezygnować z pracy poza rolnictwem i spełniać pozostałe przesłanki - czy dobrze myślę ?, bo Anna gops coś mi zamieszała
~*~

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x