SZO dla żony rolnika co zrobić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 gru 2018, 10:20

pan jest rolnikiem, ma znacznym stopień. żona nie pracuje. zona składa na szo. zastanawiam sie co z gospodarstwem rolnym. on nie wykonuje robót, bo ma znaczny, ona sie nim opiekuje, więc tez nie. co więc z gospodarstwem , jak to rozstrzygnąć, czy po prostu wziąć do dochodu ha przeliczeniowe, żona napisze, że nie pracuje w gospodarstwie i to wystarczy?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 gru 2018, 9:50

ktoś? coś?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 07 gru 2018, 10:39

Ty ryczałtowo ustalasz dochód z pola i Cię nie interesuje, kto na nim pracuje. Strona we wniosku zaznacza od kiedy zaprzestaje pracy w gospodarstwie rolnym i z waszą decyzją idzie di krusu - jeśli tam ma mieć opłacane składki społeczne i tyle.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 07 gru 2018, 10:47

ja bym liczył przeliczeniowe tak czy siak. a tak poza tematem SZO. Miałem coś podobnego przy ZDO w konfrontacji STRONA z KRUS. Pan miał rentę z KRUS i on kiedyś w KRUS zrezygnował z pracy na gospodarstwie aby dostać tą rentę oraz jakiś dodatek (nie piel.) a całość tak jakby obowiązków pracy na tym gosp. przejęła żona ( w tedy mógł być ten dodatek) Międzyczasie żona miała ZDO na swoją matkę i tam napisała oświadczenie o rezygnacji z pracy na gosp. itp. po jakimś czasie żona stara się o emeryturę z KRUS w tedy wychodzi że przy zdo zrezygnowała z pracy na gosp. a tego nie zgłosiła w KRUS. Więc KRUS ją wywalił z ubezpieczenia wstecz ale mało tego na podstawie tego mężowi uwalili ten dodatek wstecz i na dzień dzisiejszy wracają do KRUS ok 10000
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 07 gru 2018, 14:33

al nie ma przeszkód, aby przyznać szo w sytuacji, gdy jest małżeństwo, mąż niezdolny do pracy, żona składa na szo i rezygnuje z pracy w gospodarstwie. pytam, bo zastanawiam się, kto teraz obrabiać ma te pola? czy ja w to nie wnikam?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 07 gru 2018, 15:31

przyznanie świadczenia to jedno, obrabianie pola to drugie (sprawa KRUS), ja bym wziął oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa liczył przeliczeniowe i tyle. Jeżeli teoretycznie miałaby przyznane najwyżej niech się uda do KRUS i zapyta się o swój przypadek
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 10 gru 2018, 9:47

czyli ja śmiało przyznaję, pani wybiera czy chce składki do KRUS (dziś jest domownikiem)
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem