SZO i przekroczone dochody

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
kingdam

SZO i przekroczone dochody

Post autor: kingdam »

Witam!
Co w takim przypadku-kobieta miała św.piel. nad matką, później jak weszło SZO to spełniała wymóg rezygnacji z pracy, ale dochody im przekroczyły. Czy w związku z tym mogę jej wyrównać od lipca 2013 r. i gdzie jest napisane co zrobić w przypadku przekroczenia dochodu w SZO
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: SZO i przekroczone dochody

Post autor: Iks »

Jeśli decyzja przyznająca SP wygasła z mocy prawa 30 czerwca to tak, możesz wyrównać ZDO.
kingdam pisze:gdzie jest napisane co zrobić w przypadku przekroczenia dochodu w SZO
Wydajesz odmowę na SZO, jest to zapisane w ustawie o świadczeniach rodzinnych - art. 16a. Z ZDO to nie ma nic wspólnego.
Walka z wiatrakami since 1998.
kingdam

Post autor: kingdam »

Dziękuję za pomoc
sylwiaW

Post autor: sylwiaW »

Miałam św.piel., które wygasło z mocy prawa w 2013 r. Od razu po wygaśnięciu prawa od św. piel. przeszłam na SZO, który pobierałam do października 2016 r. Obecnie mąż pracuje poza granicami Polski więc dochód będziemy mieli przekroczony. Czy istnieje jakaś szansa na przejście na ZDO, na który nie ma kryterium dochodowego?
ODPOWIEDZ