SZO i rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lut 2016, 9:04

Mam do was pytanko jak osoba złożyła wniosek u mnie 12 stycznia wraz z oświadczeniem że zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym od dnia 12 stycznia To moje pytanko jest takie od kiedy mam jej przyznać SZO od 12 stycznia ???
monikaB

Napisano: 02 lut 2016, 9:11

Wezwij, że chyba się wdała pomyłka na oświadczeniu i niech strzeli od 01.11.2015 (czy jak potrzeba). Od razu z tym do KRUS, niech ją wywalą wstecz i tę dziurę ty opłać wg nowych przepisów...
Żartuję oczywiście, tak nie wolno :roll:

Jak nie pracuje od 12, to od 12, identyczna sytuacja jak przy zakończeniu umowy o pracę, zlecenia czy czegokolwiek innego.
abc

Napisano: 03 lut 2016, 12:30

Jest zasada. Składa wniosek i z tym dniem zaprzestaje prowadzenia/pracy w gosp. rolnym. Jak udowodnić, że wcześniej było inaczej??? To samo dotyczyło wniosków o ZDO. Jak ktoś był zmuszany przez OPS do wstawiania daty wstecznej, popełniał karygodny błąd z późniejszymi konsekwencjami w KRUS. Czegoś takiego jak data zaprzestania wstecz, w Ustawach dotyczących świadczeń opiekuńczych, nie było i nie ma.
Gość

Napisano: 03 lut 2016, 13:27

A jak udowodnisz, że później jest inaczej, np. przy ŚP?
Wydaję SZO ze względu na opiekę, a jeżeli osoba oświadcza, że skończyła pracę dopiero w dni złożenia wniosku (czyli nie sprawowała opieki wcześniej), to na jakiej podstawie mam przyznać świadczenie opiekuńcze?
Fakt, wyrejestrują osobę wstecz, ale tak to działa. Tak samo z PUP, też się zwraca zasiłek i/lub składki, bo nagle się okazało, że wcale się nie szukało pracy od paru miesięcy...
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x