szo i św. pielęgnacyjne - jakie różnice?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
moperek
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

szo i św. pielęgnacyjne - jakie różnice?

Post autor: moperek »

Dzień dobry!
Mamy natłok spraw o świadczenie pielęgnacyjne.
Idą wszyscy: dzieci, wnuki, emeryci, żony i mężowie - niepełnosprawność "nie da się ustalić". Nasze SKO przyznaje. Jaki jest teraz sens proponować klientowi wniosek o SZO, bo po decyzjach SKO ja już nie widzę różnic między jednym a drugim świadczeniem... Mylę się?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: szo i św. pielęgnacyjne - jakie różnice?

Post autor: Szarak »

Nie ma większego. Ja już nie mam SZO a ostatnie ZDO idzie do kolegium bo chce SP.
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

U nas w Ośrodku również nie ma już żadnego SZO ani ZDO, wszyscy są na ŚP
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

Pandemia spowodowała, że niektórzy członkowie rodzin stali się wrażliwsi i bardziej empatyczni wobec swych bliskich, których dotychczas nie dostrzegali.
w zawiązku z powyższym mam obawy i zastanawiam się ile czasu zostało do momentu w którym aktualny ustawodawca zrobi to samo co peło w roku 2012.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Bea1
Referent
Zajmuję się: SR, FA
Kontakt:

Post autor: Bea1 »

Krzysztof pisze: 28 kwie 2021, 12:12 Pandemia spowodowała, że niektórzy członkowie rodzin stali się wrażliwsi i bardziej empatyczni wobec swych bliskich, których dotychczas nie dostrzegali.
w zawiązku z powyższym mam obawy i zastanawiam się ile czasu zostało do momentu w którym aktualny ustawodawca zrobi to samo co peło w roku 2012.
Już chyba się przymierza coś się mówi o skali samodzielności itd. Tylko prawa nabyte trudno będzie naruszyć. Poza tym bynajmniej u nas SKO już jest coraz mniej łaskawie orzeka i to samo jest w orzecznictwie.
ODPOWIEDZ