SZO jak to w końcu z PUP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 sty 2015, 11:14

Witam, Pani składa na SZO 8 stycznia jest zarejestrowana nadal w PUP czy mam przyznać SZO

-od 1 stycznia i składki ?

-czy od 8 stycznia ?

proszę o pomoc bo nie wiem jak już robić, co kraj to obyczaj !!!
XMarlenaX

Napisano: 29 sty 2015, 9:48

proszę o pomoc nie wiem co zrobić.....
XMarlenaX

Napisano: 29 sty 2015, 9:52

Ja mam podobny problem ale uważam, że : mój gość czekał do 1 stycznia 2015r. na zmianę przepisów. W PUP był zarejestrowany od 2010 r. ze względu na ubezpieczenie, proste jak budowa cepa. Przyszedł po wniosek i kompletował dokumenty do 23 stycznia. Potem ja zlecę jeszcze wywiad i dopiero rozpatrzę jego wniosek. Zejdzie się do lutego. On oczywiście wyrejestrował się 23 stycznia z PUP . Przecież nie wiadomo na dziś jaka będzie decyzja i gość ma być bez ubezpieczenia? ja mu przyznam od 1 stycznia. Nigdzie nie ma przepisu mówiącego wprost, że ma być inaczej. Amen. :geek:
Małgosia69

Napisano: 29 sty 2015, 10:35

Nasze przepisy nie są proste jak budowa cepa bo jak się dotknie tematu to ten pociąga za sobą lawinowo szereg innych od których ten pierwszy jest po części uzależniony. ja bym porównał przepisy do cepa ale o napędzie jądrowym akcja powoduje reakcję. Moze i osoba idąc do pUP ma w zamiarze być tylko ubezpieczona ale bierze na swoje barki również inne rzeczy z tym związane czasami nieświadomie ( w tym temacie chodzi mi o gotowość do podjęcia zatrudnienia w każdej chwili) a my wydając dec stwierdzamy stan faktyczny co do sprawy - czyli będąc zarejestrowanym w czasie wydawania naszej dec tak do końca strona nie spełnia warunku rezygnacji z zatrudnienia i jej niepodejmowania
Podobnie jak z KRUS - u nas oświadczaja o rezygnacji z pracy na gospodarstwie a w KRUS figurują jako aktywni rolnicy
ensiferum

Napisano: 29 sty 2015, 11:46

Czyli powinnam pana poinformaować aby był wyrejestrowany z PUP już 1 stycznia i kompletowal dokumenty oraz czekal na moja decyzje( po wywiadzie oczywiście) .. i miał zostać bez ubezpieczenia? tak czy siak to starszawy już pan i ma kłopoty ze zdrowiem ( nadciśnienie itd.) bez orzeczenia oczywiście..
Małgosia69

Napisano: 29 sty 2015, 12:27

Z tego co się orientuję jak sie ktoś wyrej z PUP to jeszcze miesiąc podlega ubezpieczeniu a jak nie to nie wiem czy kwestii braku tyt do ubezpieczenia w tym czasie nie powinna uregulować pomoc społeczna - tak tylko przeszło mi przez myśl. a poza tym mamy obowiązek wydania dec do miesiąca czasu ale nie zwalnia nas to z jak najszybszego załatwienia sprawy
ensiferum

Napisano: 29 sty 2015, 19:24

ensiferum pisze:czyli będąc zarejestrowanym w czasie wydawania naszej dec tak do końca strona nie spełnia warunku rezygnacji z zatrudnienia i jej niepodejmowania
Spełnia do samego końca. Nie istnieje żaden przepis w tym kraju zrównujący fakt bycia zarejestrowanym jako osoba bezrobotna z byciem osobą pracującą - to byłby absurd. Bo bezrobotny, gotowy, chętny, a wręcz nawet marzący o podjęciu pracy nie będzie nigdy pracującym. Nie ma czegoś takiego jak spełnianie jakiegoś warunku trochę, nie do końca, nieco bardziej, albo tylko w połowie - to działa zero-jedynkowo. Kolejny raz kłania się zasada określoności przepisów prawa.

ensiferum pisze:Podobnie jak z KRUS - u nas oświadczaja o rezygnacji z pracy na gospodarstwie a w KRUS figurują jako aktywni rolnicy
Te dwie sprawy nie są do siebie kompletnie podobne. W przypadku rolników dwa przepisy w dwóch aktach prawnych są sobie przeciwne (sort of). W przypadku USR i ustawy o promocji zatrudnienia, definicje i przepisy są zbieżne. Pracujący to pracujący, bezrobotny to niepracujący. Proste, naprawdę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x