SZO na wnuka - skład rodziny - składki ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 14 lis 2016, 16:08

Witam,

Poradźcie proszę. Wnuk chce się ubiegać o SZO na babcię. Wnuk jest studentem, ma 20 lat, nauka w trybie zaocznym, babcia jest wdową. W tym samym domu mieszkają jeszcze rodzice wnuka, którzy zajmują się gospodarstwem rolnym.

Czy wnuk w składzie rodziny wpisuje tylko siebie i babcię? Czy musi wpisać swoich rodziców? Wnuk nie ma żony i swoich dzieci, nie pracuje, pomaga rodzicom w gospodarstwie. Jeśli jest domownikiem musi oświadczyć o zaprzestaniu wykonywania prac w gospodarstwie rolnym. Składki zdrowotne ma chyba przy rodzicach w KRUS.

Jeśli w składzie rodzinnym tylko wnuk i babcia to liczymy dochody wnuka 0 zł + emerytura babci - wstępnie nie będzie przekroczenia kryterium.

Opłacamy składki zdrowotne/społeczne?

Z góry dziękuję za poradę.
Hanaka

Napisano: 14 lis 2016, 16:11

ja mam podobny przypadek, to wnuk napisał mi oswiadczenie ze z babcią prowadza wspólne gospodarstwo domowe, ale osobne z rodzicami i przyznałam :)
nmnmnm

Napisano: 14 lis 2016, 21:25

też u mnie ten temat na tapecie - i co wnuczek może sie ubiegać o szo? bo wnioskuje,że jedno z rodziców wnuczka jest dzieckiem babci??
manianka

Napisano: 15 lis 2016, 10:47

tak, jedno z rodziców wnuka jest dzieckiem babci
Hanaka

Napisano: 16 lis 2016, 14:32

Jeżeli wnuk (wiek 20 lat) jest domownikiem, ubezpieczony w KRUS przy rodzicach, studiuje zaocznie, nie pracuje, jest na utrzymaniu rodziców, wszyscy: babcia, wnuk, rodzice wnuka mieszkają razem(), to wnuk we wniosku o SZO musi w składzie rodziny wykazać swoich rodziców?

Jeśli będą rodzice wnuka w składzie rodziny to będzie przekroczenie dochodu.

Czy oświadczenie wnuka, że z babcią tworzy oddzielne gospodarstwo domowe starczy.. i nie wpisuje sowich rodziców do składu rodziny?

Może ktoś jeszcze się wypowie, miał podobną sytuację.

Bardzo proszę poradźcie, upewnijcie jak powinno być poprawnie..
Hanaka

Napisano: 16 lis 2016, 15:02

a to wnuk może się ubiegać jak żyją dzieci tej babci???
manianka

Napisano: 16 lis 2016, 15:23

a masz przeciwskazania w ustawie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2016, 16:59

jak dla mnie :
babcia sama (z emeryturą ;) )
wnuczek sam
Jak wywiad potwierdzi, że to wnuczek sprawuje opiekę przyznaję SZO
gośc

Napisano: 16 lis 2016, 20:26

no własnie się zastanawiam jak to jest z obowiązkiem alimentacji nie ukrywam ze jestem osoba nowa i ciągle się uczę ale jak pytałam naszej radczyni to dostałam całą wykładnie na temat tego ze się nie należy....????chodzi tu oczywiście wnuk-babcia i w tym wszystkim dzieci babci
manianka

Napisano: 16 lis 2016, 21:47

Dlaczego można przyznać wnukowi? Bo nie jest napisane, że nie można. A jak coś nie jest zakazane to jest dozwolone. W świadczeniu pielęgnacyjnym ładnie napisali i wnuk już tak łatwo nie dostanie (raczej graniczy to z cudem), a w SZO nie napisali i z racji tego, że na wnuczku ciąży obowiązek alimentacyjny - to może SZO otrzymać. To jest wersja oficjalna.
A wersja nieoficjalna jest taka, że sądy na to mówią tak:
uprawnienie do otrzymywania specjalnego zasiłku opiekuńczego dalsza osoba - w stosunku bliskości względem osoby wymagającej opieki - uzyska dopiero, w sytuacji gdy brak będzie osoby zobowiązanej w bliższej kolejności do alimentacji, tj. gdy takiej osoby nie będzie, albo gdy osoba taka nie będzie w stanie sprawować opieki nad potrzebującą, co w przedmiotowej sprawie nie ma miejsca.
My nie badamy kolejności i wnukom przyznajemy...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x