SZO-pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 lut 2015, 12:26

Mam pytanie! do MOPSu złożyłam wniosek o specjalny zasiłek opiekuńczy nad mamą, byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy, Pani kazała mi się wyrejestrować i tak uczyniłam teraz po otrzymaniu w/w świadczenia Pani nie chce mnie ubezpieczyć na składkach zdrowotnych tylko emerytalno - rentowych uzasadniając tym, że mogę ubezpieczyć się u teściów bo tam jest ubezpieczony mój mąż.
Pomóżcie proszę - jak mam uzasadnić to że chcę być ubezpieczona w MOPSie.
Terka0205

Napisano: 05 lut 2015, 12:39

w ubezpieczeniu zdrowtnym nie ma "chcenia", MOPS nie ma obowiazku oplacania za pania skladki, poniewaz ma pani status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej..pani maz jest ubezpieczony i pani z dziecmi jako czlonkowie jego rodziny korzystacie z jego ubezpieczenia, nalezy jedynie zglosic was przy nim
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2015, 15:11

Ja uważam że powinni ubezpieczyć w MOPSie.
Art. 66 ust. 1 pkt 28 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki finansowanych ze środków publicznych
przez okres pobierania specjalnego zasiłku opiekuńczego OPS opłaca za ww. składkę na ubezpieczenie zdrowotne, i ile nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu.
awa

Napisano: 05 lut 2015, 17:29

To źle uważasz - Twój własny cytat:

"OPS opłaca za ww. składkę na ubezpieczenie zdrowotne, o ile nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu."

Podkreśliłem i pogrubiłem to ważne. Ludzie, czy wy się nauczycie czytać również tą część zdania która jest po przecinku? :roll:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2015, 9:33

Iks pisze:To źle uważasz - Twój własny cytat:

"OPS opłaca za ww. składkę na ubezpieczenie zdrowotne, o ile nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu."

Podkreśliłem i pogrubiłem to ważne. Ludzie, czy wy się nauczycie czytać również tą część zdania która jest po przecinku? :roll:

No właśnie kłania się czytanie ze zrozumienie! o ile nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu a nie podlega....mąż oczywiście może zgłosić do ubezpieczenia skoro jest sam ubezpieczony jako domownik, ale nie ma takiej konieczności bo OPS nie może zmusić. Skoro na chwile obecną nie ma Pani ubezpieczenia bo była Pani w UP to OPS nie robi łaski.
Radzę odwołać się do SKO. Przekona się Pani kto ma rację
awa

Napisano: 06 lut 2015, 9:42

Niektóre osoby pracują na niewłaściwym miejscu! Ludzie opamiętajcie się.
klaraS

Napisano: 06 lut 2015, 18:47

awa pisze:a nie podlega....mąż oczywiście może zgłosić

Podlega. I mąż oczywiście musi, a MOPS oczywiście nie może :)
awa pisze:OPS nie może zmusić
OPS do niczego nie musi zmuszać, Pani może być nieubezpieczona.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2015, 12:37

Ja też nie tak dawno byłam w tym temacie, to może coś podpowiem. W MOPS przy szo ubezpieczają osoby, które nie mogą być ubezpieczone z innego tytułu, czyli jak się ma męża ubezpieczonego zdrowotnie to mąż ma obowiązek zgłosić swoją rodzinę, by ta została dopisana do jego ubezpieczenia. I jak cię mąż zgłosi to też od tego dnia jesteś uprawniona do świadczeń opieki zdrowotnej na pełnych prawach.
Mało piszesz jakie ubezpieczenie posiada Twój mąż, zaznaczasz tylko, że jest ubezpieczony u teściów, czyli można przyjąć, że jest dopisany do kogoś ubezpieczonego, bo np.; jeszcze się uczy, lub jest domownikiem rolnika. Czy taka osoba dopisana a nie mająca własnego ubezpieczenia z tytułu pracy może dopisać Ciebie, trzeba sprawdzić tam gdzie Twój mąż jest ubezpieczony. Jak może Cię dopisać, to robi zgłoszenie i masz ubezpieczenie, jak nie można prosisz o takie zaświadczenie, że nie możesz podlegać ubezpieczeniu przy mężu. Jak już wyjaśnisz tą sprawę i nadal nie będziesz podlegać ubezpieczeniu zdrowotnemu, piszesz do swojego MOPS pismo z prośbą o objęcie Cię ubezpieczeniem zdrowotnym przy szo, podajesz datę od kiedy wnosisz o to ubezpieczenie, to będzie data następująca bezpośrednio po wyrejestrowaniu Cię z UP, motywujesz, że nie masz możliwości podlegania pod ubezpieczenie męża i przedstawiać zaświadczenie i tyle.
Sprawę trzeba wyjaśnić w MOPS, bo ubezpieczonym trzeba być.
wwo

Napisano: 09 lut 2015, 11:56

art. 66 ust. 2 ustawy o swiadczeniach opieki zdrowotnej
Status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status czlonka rodziny bedacego osoba uprawniona do swiadczen opieki zdrowotnej na podstawie przepisow o koordynacji zwalnia z obowiazku ubezpieczenia zdrowotnego osoby,, o ktorych mowa...(SP,SZO,ZDO)
jesli osoba ma wspolmalzonka i ten malzonek jest ubezpieczony - to MOPS nie ubezpiecza i tyle
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2015, 12:30

No jasne, proste jak drut.
Teściowie to zakład pracy, w którym syn jest pełnoprawnym pracownikiem z pełnym ubezpieczeniem, z którym może zrobić co zechce , tak?
A jeżeli mąż tej dziewczyny jest osobą uczącą się, to nie ma swojego ubezpieczenia emerytalno - rentowego i oczywistym jest, że sam za siebie nie opłaca również składki zdrowotnej, tylko np. matka go zgłosiła jako swojego uczącego się syna, ale ta matka nie może zgłosić do tegoż ubezpieczenia niepracującej synowej.
Również w KRUS mogą być problemy z dopisaniem członka rodziny, jeżeli tam się jest ubezpieczony jako domownik u rolnika, który za niego opłaca składki. Nie wiem, czy tak jest w tym przypadku, ale podawanie w kółko jednej regułki jak katarynka, to chyba za mało ,jak dobrze przygotowanego urzędnika, nieprawdaż ?
wwo

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x