Osoba miała przyznany specjalny zasiłek opiekuńczy do końca lutego 2021.W marcu wystosowałam do wnioskodawcy zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie zmiany decyzji w związku z ustawą COVID. Po weryfikacji ZUS okazuje się że członek rodziny rozpoczął prowadzenie działalności gospodarczej i należy doliczyć dochód za luty 2021. Chce wystosować wezwanie do dostarczenia dokumentu. Na jaki przepis powołać się w wezwaniu (ani to nie jest wniosek strony ani obecnie przyznane świadczenia). Jak zakończyć to postępowanie w przypadku niedostarczenia dokumentu lub przekroczenia dochodu?
Nie przyznałam jeszcze szo. Na razie wystosowałam do strony zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie zmiany decyzji z uwagi na ustawę COVID. I w między czasie wyszło na jaw, że członek rodziny uzyskał nowy dochód, który akurat ma zastosowanie od marca 2021 r.
To ja bym i tak wezwała stronę powołując się na te art.
Ogólnie wszcząć się nie wysyła przed przedłużeniem bo to jest na korzyść strony - przynajmniej nam to zarzucili.
Więc przedłużyć ale wystosować również wezwanie - ja bym tak zrobiła. Bo nie mam innego pomysłu
Chyba żeby napisać wezwanie i napisać że w związku z covid można przedłużyć zasiłek ale nie wywiązanie się z wezwania spowoduje to że sie go nie przedłuży
tak ale jest jeszcze taka kwestia, że wiem na 100% że wnioskodawca nie dostarczy tego dochodu - więc jak mam zakończyć to postępowanie wydać decyzję o umorzeniu postępowania na podstawie art. 105 KPA?