szo przypomnijcie prosze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 sie 2014, 8:49

Witam. Mam pytanie jak córka stara się o SZO na mamę a jest tata co nie ma orzeczenia to może dostać? Obowiązkowo orzeczenie musi mieć ktoś kto stara się o świadczenie pielęgnacyjne ? Już mi się miesza. Bardzo proszę upewnijcie mnie.
ewkas84

Napisano: 29 sie 2014, 8:53

przy szo nie ma
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2014, 9:15

osoba sprawująca opiekę nie może mieć orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności, nie może mieć swojej renty, emerytury, renty rodzinnej itp., musi zrezygnować z pracy( przepis ten obowiązuje tylko do końca 2014r) , jeżeli jest rolnikiem to musi zaprzestać prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli córka ma swoją rodzinę to dochód jej rodziny i matki nie może przekraczać 623zł jak dobrze pamiętam,

Jeżeli tata nie ma orzeczenia to mógłby sprawować opiekę tylko pytanie czy ma jakieś swoje świadczenia typu emerytura bo jak tak to już nie może chyba że zrezygnuje dobrowolnie z emerytury ale zazwyczaj to się nie opłaca.
agaga1232

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x