Trudna sprawa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 29 sie 2014, 8:19

Moi drodzy, mam spory problem, który mam nadzieję, że pomożecie rozwiązać.
Pan X od 2010 - bezterminowo pobiera ZP, od 2011 roku ma przyznany dodatek pielęgnacyjny. Sprawa wyszła po tym, jak napisałam do ZUS-u wniosek o udostępnienie danych osobowych w sprawie osób po 75 roku życia. Co dalej .... wszczęłam postępowanie o uchylenie decyzji, uchyliłam decyzję, wszczęłam postępowanie o nienależnie, w poniedziałek wydam decyzję o nienależnie pobrane. W między czasie otrzymuję od Pana pisma, że to wina urzędników, że nie poformowali go, że nie może pobierać z dwóch źródeł świadczenia, odwołuje się od wszczęcia postępowania (co wiadomo jest absurdem).
Prośbę mam do Was taką - czy jest jakiś inny sposób, by uniknąć w przyszłości sytuacji podobnej? Wiem, że to strona ma obowiązek nas poinformować o zmianie sytuacji życiowej i my nie mamy obowiązku tego pilnować (chyba, że jest jakiś przepis o którym nie wiem) ....., lecz.... ludzie starsi, schorowani nie rozumieją często przepisów prawa:( Proszę o podpowiedź, jak u Was wygląda sprawa.
Pozdrawiam.
- Monisia
Monisia

Napisano: 29 sie 2014, 8:23

jak się dziadek będzie odwoływał to w sądzie wygra.
Poczytaj wyroki w tym zakresie. Sądy pisze, że urzędnicy są be, starsi biedni ludzie, ale ja tutaj rozwiązania nie widzę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2014, 9:31

u pouczeniu o tym napisz. poza tym z tego co się orientuję to ZUS przy przyznaniu DP wysyła informację o konieczności zgłoszenia jeśli pobiera ZP (kilka razy widziałam oosbiście0)
madzia11

Napisano: 29 sie 2014, 9:39

Dzięki Elmer.... Niestety mało pocieszające....
madzia11 - mam już przygotowane uzasadnienie i pouczenie.....a jeśli chodzi o ZUS, to od jakiegoś czasu ta instytucja nie ma obowiązku nas informować o fakcie, iż ... X klient otrzymał od nich dodatek pielęgnacyjny - od 2 lat nie przychodzą żadne pisemka w tej sprawie. Na szczęście Krus jeszcze je wysyła, więc na bieżąco mogę monitorować ten problem u rolników.
Dzięki
Monisia

Napisano: 29 sie 2014, 10:12

Monisia pisze:Moi drodzy, mam spory problem, który mam nadzieję, że pomożecie rozwiązać.
Pan X od 2010 - bezterminowo pobiera ZP, od 2011 roku ma przyznany dodatek pielęgnacyjny. Sprawa wyszła po tym, jak napisałam do ZUS-u wniosek o udostępnienie danych osobowych w sprawie osób po 75 roku życia. Co dalej .... wszczęłam postępowanie o uchylenie decyzji, uchyliłam decyzję, wszczęłam postępowanie o nienależnie, w poniedziałek wydam decyzję o nienależnie pobrane. W między czasie otrzymuję od Pana pisma, że to wina urzędników, że nie poformowali go, że nie może pobierać z dwóch źródeł świadczenia, odwołuje się od wszczęcia postępowania (co wiadomo jest absurdem).
Prośbę mam do Was taką - czy jest jakiś inny sposób, by uniknąć w przyszłości sytuacji podobnej? Wiem, że to strona ma obowiązek nas poinformować o zmianie sytuacji życiowej i my nie mamy obowiązku tego pilnować (chyba, że jest jakiś przepis o którym nie wiem) ....., lecz.... ludzie starsi, schorowani nie rozumieją często przepisów prawa:( Proszę o podpowiedź, jak u Was wygląda sprawa.
Pozdrawiam.
- Monisia
Tak jak napisałaś schorowani ludzie często nie rozumieją co znaczą zmiany sytuacji życiowej.Poza tym faktycznie ani na decyzji dotyczącej ZP jak i Dodatku P. nie ma jasnej i czytelnej dla osób starszych informacji, że pobieranie jednego wyklucza drugie.Elmer dobrze napisał-jak dziadek odwoła się do sądu to sprawę wygra.
sierioża

Napisano: 29 sie 2014, 14:03

Monisia mi chodziło o to, że ZUS takie informacje wysyła do osób które dostały DP a nie do MOPSów. Najlepiej byłoby zlikwidować DP i nie byłoby problemu
madzia11

Napisano: 01 wrz 2014, 9:02

madzia11 - przepraszam, musiałam źle zrozumieć:) Jednakże DZIĘKUJĘ za zainteresowanie problemem. Pozdrawiam
Monisia

Napisano: 02 wrz 2014, 14:55

My przyznajemy zasiłek pielęgnacyjny do ukończenia przez osobę 75 roku życia i jednocześnie informujemy , że po ukończeniu 75 lat ZUS będzie wypłacał dodatek pielęgnacyjny :)
maryjo

Napisano: 02 wrz 2014, 15:20

jast przy ZP jeszcze jeden buble. Osoby, które u nas maja wypłacane ZP i w tym czsie zostaną wdową, przechodzą na rentę po zmarlym współmałżonku i automatycznie otrzymują dodatek piegnacyjny o czy też nikt nikogo nie zawiadamia. Mialam 2 takie przypadki i na szczęście kobitki zwróciły mi nienależnie pobrane.
staś

Napisano: 03 wrz 2014, 7:53

maryjo - ale przecież zgodnie z orzeczeniem jest obowiązek przyznać np. bezterminowo!!
staś - dzięki za podpowiedź, o tym nie wiedziałam...
Dzięki wszystkim za aktywność;)
Monisia

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x