SZO, ŚP- opiekun i jego emerytura, praca, działalność.. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 sty 2024, 10:04

Witam serdecznie ma takie pytanie. Czy opiekunowie osób pełnoletnich(dzieci, rodziców, dziadków) którzy już od dawna mają przyznane u mnie prawo do SZO i ŚP mogą teraz np. od 01 lutego zrezygnować z prawa do powyższych świadczeń i jednocześnie złożyć wniosek o to samo świadczenie (SZO, ŚP zależy co kto brał), gdzie ja to świadczenie przyznam z uwzględnieniem przepisów ustawy o ŚW i te osoby równolegle również od lutego będą starać się o emeryturę, pójdą do pracy czy tez otworzą działalność gospodarczą? Na szkoleniu ciągle była mowa o opiekunach dzieci, że mogą tak postąpić i iść do pracy, natomiast nie było wzmianki o opiekunach osób pełnoletnich chcących iść na emeryturę czy otworzyć firmę.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki ponieważ mimo szkolenia i angażowania się w temat wiem z każdym dniem coraz mniej i mam mętlik w głowie im więcej na ten temat szukam informacji.
Monika221
Stażysta
Od: 10 sie 2022, 11:29
Zajmuję się: SR

Napisano: 15 sty 2024, 10:13

a jakim cudem chciałabyś przyznać na nowych zasadach SP na pełnoletniego??????
Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje:
1)matce albo ojcu,
2)innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 2020 r. poz. 1359 oraz z 2022 r. poz. 2140) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom,
3)opiekunowi faktycznemu dziecka,
4)rodzinie zastępczej, osobie prowadzącej rodzinny dom dziecka, dyrektorowi placówki opiekuńczo-wychowawczej, dyrektorowi regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej albo dyrektorowi interwencyjnego ośrodka preadopcyjnego
- jeżeli sprawują opiekę nad osobą w wieku do ukończenia 18. roku życia legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 sty 2024, 10:36

Tom. pisze:
15 sty 2024, 10:13
a jakim cudem chciałabyś przyznać na nowych zasadach SP na pełnoletniego??????
Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje:
1)matce albo ojcu,
2)innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 2020 r. poz. 1359 oraz z 2022 r. poz. 2140) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom,
3)opiekunowi faktycznemu dziecka,
4)rodzinie zastępczej, osobie prowadzącej rodzinny dom dziecka, dyrektorowi placówki opiekuńczo-wychowawczej, dyrektorowi regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej albo dyrektorowi interwencyjnego ośrodka preadopcyjnego
- jeżeli sprawują opiekę nad osobą w wieku do ukończenia 18. roku życia legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Pytam właśnie czy można z racji praw nabytych przed 2024r. to zrobić ponieważ przychodzą do mnie ludzie którzy chcą przejść na emeryturę czy też pracować i dalej pobierać świadczenia opiekuńcze na pełnoletnie dzieci czy rodziców. Moim zdaniem te modyfikacje dotyczą tylko opiekunów nieletnich dzieci, ale mam duży wysyp wszelkich pomysłów ze strony ludzi z mojego terenu i jestem zdezorientowana.
Monika221
Stażysta

Napisano: 15 sty 2024, 10:42

prawa nabyte to są ale wg takich zasad jak nabyli - dotychczasowych.... czyli rezygnacja z zatrudnienia i wszystkie negatywne przesłanki z art. 17 ust. 5 sprzed 1 stycznia działają dla nich cały czas...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 sty 2024, 11:00

Tom. pisze:
15 sty 2024, 10:42
prawa nabyte to są ale wg takich zasad jak nabyli - dotychczasowych.... czyli rezygnacja z zatrudnienia i wszystkie negatywne przesłanki z art. 17 ust. 5 sprzed 1 stycznia działają dla nich cały czas...
Moi podopieczni wymyślili, że zrezygnują z opieki nad matką czy pełnoletnim synem, ja im przyznam prawo do świadczeń na nowych zasadach, a oni dodatkowo będą się starać o emeryturę, pracę czy sobie firmę założą. Wiesz, jak mi kilka osób przychodzi z podobnym pomysłem to zaczęłam się zastanawiać czy nie ma czegoś na rzeczy czy mi może jakieś zmiany w przepisach nie umknęły.

Bardzo ci dziękuję za pomoc :)
Monika221
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem