SZO wywiad składka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 lip 2015, 18:00

Mam dwa pytania gdyby ktoś mógł pomóc:
1) w przypadku szo gdy osoba wnioskujaca tj. sprawujaca opiekę mieszka na terenie naszej gminy, a osoba wymagaaca opieki na terenie sąsiedniej gminy gdzie przeprwadza sie wywiad? czy kolejno - u nas z osoba sprawujaca a w sasiedzniej gminie z osoba wymagajaca Czy tylko w sasiedniej gminie z osoba wymagajaca w obecnosi osoby sprawujacej ?
2) czy informujecie pismem dodtakowym ze zaczeliscie opłacac skladke zdrowotna w zwiazku z przyznaniem szo ?
sunshine
Starszy referent
Od: 09 lip 2015, 20:04
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 10:19

w miejscu sprawowania opieki (więc u chorej osoby), gdyż - zgodnie z art. 23 ust. 4e wywiad przeprowadza się w celu weryfikacji okoliczności spełnienia warunków, o których mowa w art. 16a, m.in. faktu sprawowania opieki. W decyzji o SZo podajemy ogólną informację o warunkach opłacania składek społecznych i zdrowotnych.
ODA

Napisano: 14 lip 2015, 13:37

w miejscu sprawowania opieki zgadza się, ale z kim przy zdo z osoba sprawująca opiekę ??? a przy SZO mam sami podjac decyzje? czy ze sprawujaca czy z wymagajaca opieki? jak to jest?
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:41

sunshine pisze:w miejscu sprawowania opieki zgadza się, ale z kim przy zdo z osoba sprawująca opiekę ??? a przy SZO mam sami podjac decyzje? czy ze sprawujaca czy z wymagajaca opieki? jak to jest?
ja przeważnie wnioskuję o wywiad z osoba wymagającą opieki .. zakładam, że wnioskodawca po to składa wniosek by otrzymać świadczenie to i tak wszystko ładnie przedstawiiiiii ... żarcik taki :lol: ;)
chyba, że osoba wymagająca opieki jest nie kontaktowa to wnioskuję o wywiad u osoby sprawującej opiekę ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:44

ale przez to ze nie wynika to nigdzie z ustawy gdyby nawet w przypadku ZDO I SZO przeprowadzic wywiad z osoba ktora wnioskowła o powyzsze świadczenia Też by nic nie było prawda?
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:57

Stroną w postępowaniu jest osoba składająca wniosek, więc wywiad piszemy na wnioskującą, a w nim opisujemy opiekę sprawowaną nad... Wywiad przeprowadzamy w miejscu zamieszkania chorego
mamira

Napisano: 14 lip 2015, 14:21

;) czyli zdania podzielone ...
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 14:47

wywiad w miejscu sprawowania opieki ,może być z chorym lub wnioskodawcą,
o składkach nie mamy obowiązku ani w decyzji ani oddzielnym pismem informować
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]