kb pisze: ↑12 maja 2021, 9:09
może i nic ci nie umknęło, ale chyba mylisz pojęcia

ustalać prawo to niekoniecznie znaczy przyznawać...jedną z podstawowych przesłanek do przyznania świadczenia jest sprawowanie opieki - co też należy ustalić ustalając prawo.. A prawo do świadczenia nie przysługuje za okres kiedy opieka jeszcze lub już nie była sprawowana.. Poza tym masz jeszcze przepis, z którego wynika, ze szo nie przysługuje jesli ktoś inny w tym czasie na te osobe pobiera szo.
To, że w tym przypadku strona złożyła wniosek 4.05 i zmiana opiekuna nastąpiła (prawdopodobnie, bo tak naprawdę wcale tego nie wiemy, tylko tak zakładamy na podstawie daty rezygnacji pierwszego opiekuna z szo) nie znaczy, że ustalamy prawo od dnia złożenia wniosku, tylko akurat data, od kiedy świadczenie może przysługiwać zbiegła się z dniem złozenia wniosku...gdyby złozył go 30 maja, a opieke sprawował od 4.05 - prawo do swiadczenia tez przysługiwałoby od 4.05 (w tym konkretnym przypadku)
Zapewne ten mój komentarz nie zmartwi Cię, ale mimo mojej sympatii do Ciebie i Twoich merytorycznych komentarzy, wielokrotnie tu na forum wyrażanej, muszę nie zgodzić się z szanowną przedmówczynią, ponieważ przepis art. 17 ust. 5 pkt 3 brzmi także jednoznacznie:
" Świadczenie pielęgnacyjne
nie przysługuje, jeżeli na osobę wymagającą opieki inna osoba
ma ustalone prawo do wcześniejszej emerytury "
czas teraźniejszy o ile się nie mylę i pamiętam ze szkoły podstawowej - ŚP wnioskodawcy
TERAZ nie przysługuje, jeśli ktoś inny
TERAZ ma ustalone prawo, czyli w dniu rozstrzygania / wydania decyzji. Skoro jedna osoba zrezygnowała z dniem 4.05. , a inna osoba złożyła wniosek w tym samym dniu to gdzie tu widzisz kolizję ?
Przepis przecież nie określa sytuacji, że ŚP
nie będzie przysługiwało wnioskodawcy za okres w którym inna osoba
wcześniej miała ustalone prawo do ŚP i je pobrała, na tą samą osobę chorą.
Wówczas miałabyś do czynienia z czasami: przyszłym i przeszłym co diametralnie zmieniałoby treść ww przepisu.
Jeśli się mylę to proszę o merytoryczne info, gdyż komentarz szanownej koleżanki @kb jest w mojej ocenie błędny.
Zresztą wcześniej @kb (o ile mnie pamięć nie zmyliła) też wypowiadała się w podobnym tonie o przyznaniu ŚP od dnia ustalenia stopnia znacznego (data wpisana w orzeczeniu), w sytuacji, gdy zachodzi przesłanka z art. 24 ust. 2a , czyli koleżanka sugerowała, że należy przyznać ŚP od dnia wskazanego w orzeczeniu nabycia stopnia znacznego, a nie od miesiąca złożenia wniosku do Lekarza Orzecznika.
Nie wszczynam awantury, tylko chciałbym zrozumieć, dlaczego w takich sytuacjach wydacie decyzję uznaniową (na zasadzie, że organowi cos się wydaje, choc przepis mówi co innego), a nie decyzję, która będzie w zgodzie z literalnie brzmiącym przepisem.