szo - zmiana opiekuna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 11 maja 2021, 10:12

pani zrezygnowala z szo z dniem 04-05-2021. inna osoba sklada wniosek o szo w dniu 04-05-2021r. czy w tym przypadku przyznajac szo nowemu opiekunowi rozliczam za maj swiadczenie i place mu za 28dni maja?? bo u pani-poprzedni opiekun - place za 3 dni maja i uchylam jej swiadczenie
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2021, 10:26

Tak - proporcjonalnie
megi14-14
Starszy referent
Od: 19 sie 2019, 13:18
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 11 maja 2021, 10:32

dziekuje za odp
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2021, 10:37

ustalając prawo do świadczenia dla nowego opiekuna uwzględniasz to, że opiekę sprawuje od 04.05 - co tez powinno znaleźć się w wywiadzie...chyba, że okaże się, iż poprzedni opiekun wcale już jej nie sprawował w maju;-) - wtedy dla pierwszego nienależne a dla drugiego prawo od pierwszego dnia miesiąca
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2021, 15:23

kb pisze:
11 maja 2021, 10:37
ustalając prawo do świadczenia dla nowego opiekuna uwzględniasz to, że opiekę sprawuje od 04.05 - co tez powinno znaleźć się w wywiadzie...chyba, że okaże się, iż poprzedni opiekun wcale już jej nie sprawował w maju;-) - wtedy dla pierwszego nienależne a dla drugiego prawo od pierwszego dnia miesiąca
Czyżby umknęła mi jakaś zmiana ustawy o świadczeniach rodzinnych ?
To teraz ustala się prawo do wnioskowanego świadczenia od dnia złożenia wniosku, a nie od miesiąca złożenia wniosku ?
Dotychczas dwa artykuły stanowiły o tym od kiedy ustala się prawo do świadczeń rodzinnych tj. art. 24 ust. 2 oraz art. 24 ust. 2a ww ustawy.
Kiedy nastąpiły zmiany w ww ustawie regulujące od kiedy ustala się prawo do świadczeń ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 12 maja 2021, 9:09

może i nic ci nie umknęło, ale chyba mylisz pojęcia ;-) ustalać prawo to niekoniecznie znaczy przyznawać...jedną z podstawowych przesłanek do przyznania świadczenia jest sprawowanie opieki - co też należy ustalić ustalając prawo.. A prawo do świadczenia nie przysługuje za okres kiedy opieka jeszcze lub już nie była sprawowana.. Poza tym masz jeszcze przepis, z którego wynika, ze szo nie przysługuje jesli ktoś inny w tym czasie na te osobe pobiera szo.
To, że w tym przypadku strona złożyła wniosek 4.05 i zmiana opiekuna nastąpiła (prawdopodobnie, bo tak naprawdę wcale tego nie wiemy, tylko tak zakładamy na podstawie daty rezygnacji pierwszego opiekuna z szo) nie znaczy, że ustalamy prawo od dnia złożenia wniosku, tylko akurat data, od kiedy świadczenie może przysługiwać zbiegła się z dniem złozenia wniosku...gdyby złozył go 30 maja, a opieke sprawował od 4.05 - prawo do swiadczenia tez przysługiwałoby od 4.05 (w tym konkretnym przypadku)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2021, 14:00

kb pisze:
12 maja 2021, 9:09
może i nic ci nie umknęło, ale chyba mylisz pojęcia ;-) ustalać prawo to niekoniecznie znaczy przyznawać...jedną z podstawowych przesłanek do przyznania świadczenia jest sprawowanie opieki - co też należy ustalić ustalając prawo.. A prawo do świadczenia nie przysługuje za okres kiedy opieka jeszcze lub już nie była sprawowana.. Poza tym masz jeszcze przepis, z którego wynika, ze szo nie przysługuje jesli ktoś inny w tym czasie na te osobe pobiera szo.
To, że w tym przypadku strona złożyła wniosek 4.05 i zmiana opiekuna nastąpiła (prawdopodobnie, bo tak naprawdę wcale tego nie wiemy, tylko tak zakładamy na podstawie daty rezygnacji pierwszego opiekuna z szo) nie znaczy, że ustalamy prawo od dnia złożenia wniosku, tylko akurat data, od kiedy świadczenie może przysługiwać zbiegła się z dniem złozenia wniosku...gdyby złozył go 30 maja, a opieke sprawował od 4.05 - prawo do swiadczenia tez przysługiwałoby od 4.05 (w tym konkretnym przypadku)
Zapewne ten mój komentarz nie zmartwi Cię, ale mimo mojej sympatii do Ciebie i Twoich merytorycznych komentarzy, wielokrotnie tu na forum wyrażanej, muszę nie zgodzić się z szanowną przedmówczynią, ponieważ przepis art. 17 ust. 5 pkt 3 brzmi także jednoznacznie:
" Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli na osobę wymagającą opieki inna osoba ma ustalone prawo do wcześniejszej emerytury "
czas teraźniejszy o ile się nie mylę i pamiętam ze szkoły podstawowej - ŚP wnioskodawcy TERAZ nie przysługuje, jeśli ktoś inny TERAZ ma ustalone prawo, czyli w dniu rozstrzygania / wydania decyzji. Skoro jedna osoba zrezygnowała z dniem 4.05. , a inna osoba złożyła wniosek w tym samym dniu to gdzie tu widzisz kolizję ?
Przepis przecież nie określa sytuacji, że ŚP nie będzie przysługiwało wnioskodawcy za okres w którym inna osoba wcześniej miała ustalone prawo do ŚP i je pobrała, na tą samą osobę chorą.
Wówczas miałabyś do czynienia z czasami: przyszłym i przeszłym co diametralnie zmieniałoby treść ww przepisu.
Jeśli się mylę to proszę o merytoryczne info, gdyż komentarz szanownej koleżanki @kb jest w mojej ocenie błędny.
Zresztą wcześniej @kb (o ile mnie pamięć nie zmyliła) też wypowiadała się w podobnym tonie o przyznaniu ŚP od dnia ustalenia stopnia znacznego (data wpisana w orzeczeniu), w sytuacji, gdy zachodzi przesłanka z art. 24 ust. 2a , czyli koleżanka sugerowała, że należy przyznać ŚP od dnia wskazanego w orzeczeniu nabycia stopnia znacznego, a nie od miesiąca złożenia wniosku do Lekarza Orzecznika.

Nie wszczynam awantury, tylko chciałbym zrozumieć, dlaczego w takich sytuacjach wydacie decyzję uznaniową (na zasadzie, że organowi cos się wydaje, choc przepis mówi co innego), a nie decyzję, która będzie w zgodzie z literalnie brzmiącym przepisem.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 12 maja 2021, 14:45

Art.27 ust.4 W razie zbiegu uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, przysługującego więcej niż jednej osobie sprawującej opiekę nad osobą lub osobami wymagającymi opieki przyznaje się tylko jedno świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna osobie, która pierwsza złożyła wniosek.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 12 maja 2021, 15:36

Szarak pisze:Art.27 ust.4 W razie zbiegu uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, przysługującego więcej niż jednej osobie sprawującej opiekę nad osobą lub osobami wymagającymi opieki przyznaje się tylko jedno świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna osobie, która pierwsza złożyła wniosek.
Nasuwa się więc proste pytanie, czy można mówić o zaistniałym zbiegu do świadczeń w sytuacji, gdy jedna osoba już nie jest świadczeniobiorcą, a druga jeszcze nie jest, gdyż stara się uzyskać prawo do świadczenia.
Przepis wg mnie należałoby chyba rozumieć tak, że jak ktoś (lub dwa ktosie) starają się o jakieś świadczenie rodzinne i równocześnie ten ktoś (lub ktosie) spełniają warunki do kilku z wymienionych w ustawie świadczeń (zachodzi zbieg do świadczeń), to wtedy świadczenie dostanie osoba, która pierwsza złożyła wniosek o takie świadczenie w celu sprawowania opieki nad chora osobą.

Reasumując mój wywód, można mówić o zbiegu uprawnień, gdy następuje w dniu wydania decyzji. Jeden ktoś zawnioskował o ŚP i w czasie prowadzonego postępowania okazało się, że spełnia warunki do kilku świadczeń, a dwa dni później o to samo świadczenie, na ta samą osobę chorą, zawnioskował inny ktoś i też w czasie prowadzonego postępowania okazało się, że spełnia warunki do kilku świadczeń - patrz art. 27 ust. 4 - organ wyda decyzję o przyznaniu korzystniejszego świadczenia osobie, która wniosek złożyła jako pierwsza.
Zauważyłem, że sądy orzekają, iż zbieg do świadczeń zachodzi zarówno, gdy wnioskodawca stara się o ustalenie prawa do korzystniejszego świadczenia, ale również, gdy jedno świadczenie aktualnie pobiera, a o drugie w związku z art. 27 ust. 5 dopiero zawnioskował. Natomiast nie spotkałem sytuacji, żeby zachodził zbieg do świadczeń w sytuacji opisanej przez Was, kiedy jeden człowiek już nie ma świadczenia, a drugi człowiek dopiero stara się o jego przyznanie.
Staram się logicznie myśleć i czytać.

Poza tym w ww przez @Szaraka przepisie jest mowa o więcej niż jednej osobie sprawującej opiekę, a przecież do takiej sytuacji nie dochodzi, ponieważ najpierw opiekę sprawowała pierwsza osoba, a następnie druga osoba i nigdy obie te osoby równocześnie nie sprawowały i nie będą sprawowały opieki nad osobą chora.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 13 maja 2021, 8:36

no cóż , moja interpretacja ustalania prawa do w/w świadczeń została potwierdzona przez moje sko, jeśli jakieś inne orzekało w takich sprawach inaczej - to nic o tym nie wiem...zasadniczo opiera się na art. 17 ust. 1 - świadczenie przysługuje jeżeli opiekun nie podejmuje lub rezygnuje z pracy w celu sprawowania opieki - i to właśnie od kiedy rezygnuje albo nie podejmuje pracy w celu sprawowania opieki jest istotnym elementem ustalania prawa do świadczenia...skoro opiekę zaczął sprawować 4 maja, to od 1-3 maja, nawet jeśli nie pracował, to jego niepodejmowanie zatrudnienia nie było związane z opieką. Jeśli mam sytuację, ze jeden opiekun pobierał u mnie świadczenie do jakiegoś czasu, a potem wniosek składa inny - mam wątpliwości co do tego, ze opiekę nowy opiekun sprawował od pierwszego dnia miesiąca - sam wniosek tego nie wyjaśnia, więc zlecam wywiad (no chyba , ze nie mam wątpliwości, bo mam jakieś oświadczenia w tym temacie;-)).
Takim samym elementem "do zbadania" jest data od kiedy osoba wymagająca opieki jest niepełnosprawna w stopniu znacznym, bo przed tą datą w takim stopniu niepełnosprawna nie była - czyli nie spełniona była przesłanka opieki nad osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem