@kb
I widzisz, Twoja interpretacja w mojej ocenie idzie w złym kierunku, gdyż przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmią znacznie inaczej.
art. 17 ust. 1 pkt 4
" Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
- jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji "
W tym przepisie jest mowa wyłącznie o tym, że ŚP przysługuje "z tytułu rezygnacji lub niepodejmowania pracy, jeżeli wnioskodawcy nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki"
więc nie można wymyślać interpretacji, która wg Ciebie i Twojego SKO miałaby i jak czytam zastępuje inne przepisy tzn. art. 24 ust. 2 oraz art. 24 ust. 2a ww ustawy, które wprost i wyłącznie te przepisy określają od kiedy ustala się prawo do wnioskowanych świadczeń.
Czy mając przed oczami orzeczenie o niepełnosprawności wydane dzisiaj w którym, na podstawie przedłożonej dokumentacji lekarzy specjalistów, lekarz orzecznik orzeknie, że stopień znaczny powstał trzy lata temu, to wówczas Ty jak rozumiem Twój powyższy komentarz przyznasz ŚP od trzech lat wstecz ?
@kb proszę powiedz, które to jest SKO to może będę mógł sobie zweryfikować to co napisałaś, ponieważ dysponuje wieloma decyzjami wydanymi przez sporą część organów odwoławczych w Polsce. Z tego co mnie pamięć nie myli w dotychczas przeczytanych przeze mnie decyzjach SKO nie zauważyłem tak dziwacznej wykładni ww przepisu, ale miałem do czynienia z wyrokami sądów administracyjnych w których jednoznacznie wskazywano, że wyłącznie przepis art. 24 ust. 2 ww ustawy (z wyjątkiem wynikającym z art. 24 ust. 2a) decyduje od kiedy prawo do SP winno być przyznane - nawet w okolicznościach, gdy opiekun wnioskując o ŚP nie zrezygnował wcześniej z posiadanego prawa do SZO lub ZDO.
Na prawdę nie widzisz różnicy / niuansów słownych w treści ww przepisów, które wskazałem w poprzednich komentarzach. Kłania się stan faktyczny bo jest różnica, kiedy ktoś teraz "MA USTALONE PRAWO" między tym, że ktoś w niedalekiej przyszłości "BĘDZIE MIAŁ USTALONE PRAWO" lub, że wcześniej "MIAŁ USTALONE PRAWO"
Oczywiście to jest mój punkt widzenia, zależny, jak wiadomo od innego punktu siedzenia.
A może warto byłoby na jakimś szkoleniu podpytać ?