@kb
I widzisz, Twoja interpretacja w mojej ocenie idzie w złym kierunku, gdyż przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmią znacznie inaczej.
art. 17 ust. 1 pkt 4
" Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
- jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji "
W tym przepisie jest mowa wyłącznie o tym, że ŚP przysługuje "z tytułu rezygnacji lub niepodejmowania pracy, jeżeli wnioskodawcy nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki"
więc nie można wymyślać interpretacji, która wg Ciebie i Twojego SKO miałaby i jak czytam zastępuje inne przepisy tzn. art. 24 ust. 2 oraz art. 24 ust. 2a ww ustawy, które wprost i wyłącznie te przepisy określają od kiedy ustala się prawo do wnioskowanych świadczeń.
Czy mając przed oczami orzeczenie o niepełnosprawności wydane dzisiaj w którym, na podstawie przedłożonej dokumentacji lekarzy specjalistów, lekarz orzecznik orzeknie, że stopień znaczny powstał trzy lata temu, to wówczas Ty jak rozumiem Twój powyższy komentarz przyznasz ŚP od trzech lat wstecz ?
@kb proszę powiedz, które to jest SKO to może będę mógł sobie zweryfikować to co napisałaś, ponieważ dysponuje wieloma decyzjami wydanymi przez sporą część organów odwoławczych w Polsce. Z tego co mnie pamięć nie myli w dotychczas przeczytanych przeze mnie decyzjach SKO nie zauważyłem tak dziwacznej wykładni ww przepisu, ale miałem do czynienia z wyrokami sądów administracyjnych w których jednoznacznie wskazywano, że wyłącznie przepis art. 24 ust. 2 ww ustawy (z wyjątkiem wynikającym z art. 24 ust. 2a) decyduje od kiedy prawo do SP winno być przyznane - nawet w okolicznościach, gdy opiekun wnioskując o ŚP nie zrezygnował wcześniej z posiadanego prawa do SZO lub ZDO.
Na prawdę nie widzisz różnicy / niuansów słownych w treści ww przepisów, które wskazałem w poprzednich komentarzach. Kłania się stan faktyczny bo jest różnica, kiedy ktoś teraz "MA USTALONE PRAWO" między tym, że ktoś w niedalekiej przyszłości "BĘDZIE MIAŁ USTALONE PRAWO" lub, że wcześniej "MIAŁ USTALONE PRAWO"
Oczywiście to jest mój punkt widzenia, zależny, jak wiadomo od innego punktu siedzenia.
A może warto byłoby na jakimś szkoleniu podpytać ?
szo - zmiana opiekuna
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Re: szo - zmiana opiekuna
-----------
Krzysztof
Krzysztof

- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ciągle nie rozumiesz , że ustalić prawo nie jest tym samym co przyznać prawo do świadczenia...Ustalam je zgodnie z art.24 ust. 2 i 2a, a przyznaję od dnia, w którym ,w tym okresie ustalania prawa, spełnia konieczne przesłanki
Choć uważam się za mądrą (może nawet przemądrzałą)
nie stronię od szkoleń
A w naszym prawie, na etapie orzekania przez sądy, to jak już raz gdzieś pisałam - więcej bezprawia jest niż prawa
no ale sąd to sąd
Choć uważam się za mądrą (może nawet przemądrzałą)

A w naszym prawie, na etapie orzekania przez sądy, to jak już raz gdzieś pisałam - więcej bezprawia jest niż prawa

- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Uciekłaś od mojego pytania, gdy spełniają się przesłanki z art. 24 ust 2a , jak w orzeczeniu teraz wydanym będzie wskazana data zaistnienia znacznego stopnia niepełnosprawności sprzed 2 lat to mam rozumieć, że przyznasz ŚP nie od miesiąca złożenia wniosku do Lekarza Orzecznika tylko od wskazanej daty sprzed 2 lat ?kb pisze: 13 maja 2021, 13:55 ciągle nie rozumiesz , że ustalić prawo nie jest tym samym co przyznać prawo do świadczenia...Ustalam je zgodnie z art.24 ust. 2 i 2a, a przyznaję od dnia, w którym ,w tym okresie ustalania prawa, spełnia konieczne przesłanki
Choć uważam się za mądrą (może nawet przemądrzałą)nie stronię od szkoleń
A w naszym prawie, na etapie orzekania przez sądy, to jak już raz gdzieś pisałam - więcej bezprawia jest niż prawano ale sąd to sąd
Poza tym niedaleko szukając np. w art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. b), który brzmi i który często decyduje o odmowie przyznania prawa do ŚP, jest mowa o - USTALONYM PRAWIE:
" Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów "
czyli wg Ciebie stwierdzenie - ma ustalone prawo nie oznacza - ma przyznane prawo a jednak ustawodawca tego nie rozgraniczył.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

Oprócz szo - zmiana opiekuna - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zasiłek rodzinny dla opiekuna prawnego
odsetki od NP
Ojciec Polak,matka Ukrainka bez karty pobytu
Kto ma żądać zwrotu?
odliczenie alimentów
działalnośc gospodarcza brak deklaracji
PRZYBRANE RODZEŃSTWO
Świadczenie pielęgnacyjne
zas piel po ustaniu koordynacji procedura
dochody z zagranicy - czyste powietrze
Nienależnie pobrane z odsetkami, czy bez?
od kiedy przyznać zp?
podstawa wyliczenia dochodu- dodatek mieszkaniowy
świadczenie pielegnacyjne
weryfikacje grupowe zus
świadczenie pielęgnacyjne, a kRUS