SZO żony (gdy są dzieci) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 09 lut 2017, 12:30

żona składa wniosek o SZO na męża. Przyznać czy odmówic jeżeli w tej samej miejscowości mieszkają ich dorosłe pracujące dzieci (pozostałe warunki są spełnione).
gonia789

Napisano: 09 lut 2017, 12:35

co mają za znaczenie dzieci, które na dzień dzisiejszy nie są w składzie rodziny.posiadanie pełnoletnich dzieci w niczym nie przeszkadza aby wniosek o szo nie został w tym przypadku pozytywnie załatwiony
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 09 lut 2017, 12:51

No tak, ale zgodnie z KRIO:

Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo.

Art. 132. Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie
od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami.

Jak to rozumieć?
gonia789

Napisano: 09 lut 2017, 12:54

to że pracują nie znaczy że nie są w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi, moga komus zapłacic za opiekę, tak to rozumiem.
gonia789

Napisano: 09 lut 2017, 12:56

jak dla mnie przysługuje wszystkim co są wymienieni w krio bez kolejności + małżonkom zależy kto pierwszy złoży wniosek.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 lut 2017, 13:16

A mi kontrol zarzucila, ze powinnismy badac kolejnosc alimentacji. U mnie akurat wnuczka pobierala na babcie a dzieci tej babci pracuja i wg kontrolujacych tej wnuczce sie nie nalezy
ala222

Napisano: 09 lut 2017, 13:28

a u nas już nie raz była kontrola i akurat tego mi nie zarzucili, literalnie przeczytać art.16a to szo przysługuje osobom na których ciąży obowiązek a ciąży na dzieciach wnukach itp
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 09 lut 2017, 13:31

dzięki za pomoc
gonia789

Napisano: 09 lut 2017, 13:31

No ja tez tak to tłumaczyłam a kontrolujaca na to ze trzeba siegnac do alimentacji i zbadac kto po koleji, i jak ja mam napisac pozniej jak mi to zarzuca, bo czekam na protokol
ala222

Napisano: 09 lut 2017, 13:37

Ciężko mi powiedzieć czy taka moja interpretacja jest właściwa ale takie jest moje zdanie, potwierdzone kilkoma szkoleniami z różnymi osobami, nie po to zlikwidowali stopniowanie jak kiedyś było przy SP aby znów do tego wrócić, ponadto niech kontrola wskaże ścieżkę jak udowodnić wnuczce, córce żonie itp że nie jest zobowiązana do alimentacji i łożenia na męża ojca, dziadka.
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem