Osoba pobiera u mnie zas. rodzinny, teraz przyniosła dochód uzyskany. Doliczyłam uzysk i niestety przekracza , wychodzi 600 zł na mc/osobę. Co prawda przekroczenie wynosi 61 zł lecz jednak w poprzednim okresie osoba nie pobierała świadczeń rodzinnych. Tak więc cóż ODMOWA?!?
ja wiem że SKO tak każe robić lecz uważam że jest to już nadinterpretacja przepisów, że mamy sprawdzić czy gdyby się klient ubiegał przysługiwał by mu zasiłek
halo halo pisze:ja wiem że SKO tak każe robić lecz uważam że jest to już nadinterpretacja przepisów, że mamy sprawdzić czy gdyby się klient ubiegał przysługiwał by mu zasiłek
dla mnie też jest to nadinterpretacja .. i odmowa
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
"Przerabiałam" podobny przypadek i SKO uchyliło mi decyzję odmowną do ponownego rozpatrzenia i nakazało ustalić czy w poprzednim okresie przysługiwało świadczenie
skoro osoba się nie ubiegała - to prawo do zasiłku rodzinnego nie przysługiwało
przysługiwałoby wtedy gdyby złożyła wniosek i spełniła warunki w tym i kryterium dochodowe
takie gdybanie co by było jakby - to raczej nie ma podstaw - zalecenie SKO to inna sprawa, ale oni nieraz różne dziwne rzeczy wymyślają
na początek nie ma co gdybać tylko napisać odmowę
U mnie SKO wręcz zakazało robić uzysków po wydaniu decyzji. Dochód ten należy doliczyć dopiero przy składaniu kolejnego wniosku. Dla praca z tą ustawą to męka. Co by nie zrobić i tak wyjdziesz na idiotę, który się na niczym nie zna.