termin na rozpatrzenie

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Zosia15
Starszy referent
Zajmuję się: Zr, sw
Kontakt:

termin na rozpatrzenie

Post autor: Zosia15 »

Osoba 5.05.2020 złożyła wniosek o becikowe. Brakowało m.in zaświadczenia z działalności gospodarczej, dziś jest 5.06 czyli mija miesiąc a dokumentów brak. Czy mogę Jej teraz napisać zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie i wyznaczyć kolejny termin czy jeśli złożyła wniosek w czasie covidu to ten termin na rozpatrzenie wniosku (miesiąc) nie leciał?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: termin na rozpatrzenie

Post autor: Szarak »

Po pierwsze kiedy zostało doręczone wezwanie i jaki był termin na dostarczenie dokumentów. Jeżeli doręczone wezwanie jest przed 16.05.2020 r. to termin nie biegł i biegnie od 23 lub 24 maja (w zależności jak macie u siebie przyjęte). Jeżeli wezwanie doręczone po 16 maja to od tej pory biegł termin z wezwania. Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Zosia15
Starszy referent
Kontakt:

hmmm no właśnie nie było wysłane pismo ponieważ "ustnie" ustalone było że doniesie a tu nagle się wszystko wydłużyło. Czy jakbym wysłała pismo z wczorajsza datą i wyznaczyła termin 14 dni na dostarczenie to będzie ok?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

No to ustnie się nie liczy. Jak nie wezwałaś pisemnie to nie wezwałaś w ogóle. Oczywiście wyślij wezwanie jak najszybciej i od razu zawiadomienie o przedłużeniu postępowania bo na pewno nie wyrobisz się do 23/24 czerwca.
Zosia15
Starszy referent
Kontakt:

zawaliłam bo jeśli wyślę wezwanie dziś to strona odbierze je dopiero przypuśćmy w poniedziałek czyli już mi minął termin miesiąca na rozpatrzenie, więc czy trzeba wysyłać to wezwanie czy teraz powinno być już przedłużenie postępowania?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Kontakt:

Terminy biegną na wniosek złożony 05.05.2020 r. dopiero od 23/24 maja (tak aby strona mogła ponaglać). Ja bym wysłał wezwanie i zawiadomienie o przedłużeniu (dla świętego spokoju) w jednej kopercie.
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

Terminy były zawieszone, dopiero od 23/24 maja (w praktyce 25.05)ruszył Ci termin i masz czas do 23/24 czerwca.
Zosia15
Starszy referent
Kontakt:

jeśli terminy biegną od 25 maja to osoba na pewno się wyrobi z dostarczeniem zaświadczenia bo już jakiś czas temu wystąpiła do US o wydanie zaświadczenia, czyli reasumując mogę "nic nie robić" i nie pisać zawiadomień a w razie zbliżania się do końcowego terminu na rozpatrzenie wtedy wysłać?
ODPOWIEDZ