a gdzie to jest napisane że tak ma sie robić?
w nasuzm ośrodku wydaje sie decyzję zobowiązującą do zwrotu jak osoba spłaci na dzień spłaty wyliczmu odsetki informujemu pismem
napisz pismo ze wpłata uregulowano nalezność główną, zostały odsetki tyle i tyle i wyznacz jej termin np 7 dni na wpłate i poucz ze jak nie wpłaci to podjete bedzie postępowanie egzekucyjne
jesli nie wpłaci to po tym ternminie zrób upomnienia i następnie tytuł wykonawczy
na przyszłość jednak wpłąte dzielk proporcjonalnie częsciowo anl główna, częściowo odsetki
ja dałam jej 14 dni tylko nie wiem czy dobrze. Nie spłaciła chce jej wystawic upomnienie ale nie wiem czy dobrze zrobiłam że wyznaczyłam jej termin 14 dniowy
to jest termin umowny - tak na prawde mozesz zabawić sie od razu w upomnienie, bo zgodnie z decyzjąmiła w jakims tam terminie oddac nienaleznie plus odsetki, wpłacając tylko nal główną nie dopełniła tego co w decyzji było...
takie pismo jest w zasadzie grzecznościowe zeby nie obciązac dodatkowo kosztamii upomnienia...
dla ratalnych - jesli juz sie taka zdarzy to wyznaczająć raty i terminy płatności przy ostatniej raty dopisuje ze w dniu jej wpłaty konieczny kontakt w celu ustalenia wysokości należnych odsetek z uwzględnieniem wcześniej dokonanych wpłat.
w decyzji o zwrocie dopisujemy tez zeby kontaktowali sie w sprawie odsetek, jesli wpłącą mniej to takie grzecznościowe pismo, jesli na nie nie reagują to niestety upomnienie i TW