termin zwrotu odsetek - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 13 lut 2014, 16:12

ale odsetki to chyba się liczy do dnia wydania decyzji żądającej zwrotu i na jednej decyzji z kapitałem głównym
~biff

Napisano: 13 lut 2014, 16:13

a gdzie to jest napisane że tak ma sie robić?
w nasuzm ośrodku wydaje sie decyzję zobowiązującą do zwrotu jak osoba spłaci na dzień spłaty wyliczmu odsetki informujemu pismem
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 16:15

to nie bardzo robicie...
Polecam ustawę o egzekucji i ordynacji podatkowej.
Zrób jej upomnienie na same odsetki
~Elmer

Napisano: 13 lut 2014, 16:15

odsetki to się liczy do dnia wpłaty należności
ja zawsze rozbijam na ng i odsetki
teraz to możesz naliczyć odsetki i wysłać pismo
~ewalu

Napisano: 13 lut 2014, 16:20

napisz pismo ze wpłata uregulowano nalezność główną, zostały odsetki tyle i tyle i wyznacz jej termin np 7 dni na wpłate i poucz ze jak nie wpłaci to podjete bedzie postępowanie egzekucyjne
jesli nie wpłaci to po tym ternminie zrób upomnienia i następnie tytuł wykonawczy
na przyszłość jednak wpłąte dzielk proporcjonalnie częsciowo anl główna, częściowo odsetki
~@@@

Napisano: 13 lut 2014, 16:22

~@@@ a skąd wzięłaś termin 7 dni?
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 16:23

ja dałam jej 14 dni tylko nie wiem czy dobrze. Nie spłaciła chce jej wystawic upomnienie ale nie wiem czy dobrze zrobiłam że wyznaczyłam jej termin 14 dniowy
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 16:24

to jest termin umowny - tak na prawde mozesz zabawić sie od razu w upomnienie, bo zgodnie z decyzjąmiła w jakims tam terminie oddac nienaleznie plus odsetki, wpłacając tylko nal główną nie dopełniła tego co w decyzji było...
takie pismo jest w zasadzie grzecznościowe zeby nie obciązac dodatkowo kosztamii upomnienia...
~@@@

Napisano: 13 lut 2014, 16:27

to że nie fajnie robimy to wiem niestety

powiedzcie a jak u was wygląda procedura?

1) wszczęcie
2) ustalenie decyzji o np
3) wszczęcie
4) decyzja zobowiązujaca do zwrotu na dzień wydania decyzji wyliczacie odsetki

jak wpłaci co robicie z odsetkami od dnia wydania decyzji do dnia spłaty?

@@@@ a jak wygląda w takim razie decyzja ratalna jak te odsetki wyedy wyliczacie?
ania
~ania
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2014, 16:29

dla ratalnych - jesli juz sie taka zdarzy to wyznaczająć raty i terminy płatności przy ostatniej raty dopisuje ze w dniu jej wpłaty konieczny kontakt w celu ustalenia wysokości należnych odsetek z uwzględnieniem wcześniej dokonanych wpłat.

w decyzji o zwrocie dopisujemy tez zeby kontaktowali sie w sprawie odsetek, jesli wpłącą mniej to takie grzecznościowe pismo, jesli na nie nie reagują to niestety upomnienie i TW
~@@@

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x