To jak z tym dochodem uzyskanym... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 lip 2015, 8:46

Witam
Mam pana który pobierał zasiłek stały. W dniu 21 lipca przyszedł i poinformował że od 23 lipca podejmuje zatrudnienie (umowa o pracę). I chwała mu za to że chce coś zmienić w życiu na lepsze. Tylko teraz ja muszę uchylić mu decyzję.Czytałam dużo, a na forum tez jest podział jak to zrobić. Część użytkowników uważa że powinno się uchylać decyzje od dnia podjęcia pracy i tak jak w moim przypadku do zwrotu te kilka dni lipca. Inni uważają że skoro dochód do pomocy społecznej bierzemy z poprzedniego miesiąca i na tej podstawie uchylamy od miesiąca następnego. Może ma ktoś jakieś wyjaśnienie lub interpretacje w tej kwestii
Z góry dziękuje za pomoc.
pracownikkk

Napisano: 27 lip 2015, 9:47

Uchylenie decyzji od miesiąca sierpnia
zzzz

Napisano: 27 lip 2015, 9:53

...jeśli dochód z pracy przekroczy kryterium.
p..

Napisano: 27 lip 2015, 10:12

No właśnie za te kilka dni pracy dochód jego wyniesie ok. 304 zł i nie przekroczy kryterium, wiec czy powinnam żądać zaświadczenia za te kilka dni pracy i po nowemu przeliczyć stały za te kilka dni pracy lipca??? Przejrzałam już wiele wyroków sądów w internecie i kilka stron np. tą https://www.kadry.abc.com.pl/czytaj/-/ar ... ku-stalego , ale nie mam pewności jak zrobić żeby było dobrze.
pracownikkk

Napisano: 27 lip 2015, 12:16

Kryterium może nie przekroczy ale - od dnia podjęcia pracy przestał być bezrobotnym a więc znika powód uprawniający do zasiłku (jeśli dostał go z powodu bezrobocia).
Xman

Napisano: 27 lip 2015, 12:19

myślałem, że chodzi o okresowy a teraz doczytałem, że to zasiłek stały : )
Xman

Napisano: 29 lip 2015, 8:41

Ktoś może jeszcze się wypowie...
pracownikkk

Napisano: 29 lip 2015, 8:47

po pierwsze
jeśli podjął pracę- będzie trzeba go wyrejestrować z ubezpieczenia już teraz bo podjął pracę i ma tytuł do ubezpieczenia
po drugie- ważne jest kiedy otrzymał wynagrodzenie - jeśli np. w lipcu otrzyma te 304 zł - to zmieniasz wysokość zas. stałego od sierpnia pomniejszając o te wynagrodzenie i jeśli dochód za sierpień ( wypłacony w sierpniu) będzie wyższy niż 542 zł - to odmawiasz od września
zuzanka

Napisano: 29 lip 2015, 8:52

W sierpniu wywiad,dochody za lipiec w tym zarobki za te parę dni. Jak nie przekroczy dochód zmiana decyzji i wysokości stałego. We wrześniu aktualizacja dochody za sierpień .Przekroczenie kryterium .Uchylenie od września.
t.franek

Napisano: 30 lip 2015, 10:16

Dzięki za wszelkie wskazówki.
pracownikkk

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x