Tom i inne mądre głowy:Czy wypłacać FA gdy wchodzi syndyk i zawieszona egzekucja? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 sie 2024, 11:48

Otrzymaliśmy zawiadomienie 25.07.2024r. o zawieszeniu przez Komornika postępowania na art. 146 ust. 1 prawo upadłościowe.
Wierzycielka zgłosiła się 12.08.2024 do Syndyka o przyłączenie, OPS też.

Pytanie jak w temacie, czy możemy wypłacać dalej FA za sierpień 2024r.?

Syndyk pewnie wystawi zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji dopiero za 2 miesiące, a Komornik sądowy pewnie nie wystawi juz wcale, chyba że się mylimy? Po telefonie do Komornika jego odpowiedź to "nie wiem kiedy umorzę postępowanie może za pół roku może rok, nie wiem".

Czy dobrze myślimy że wierzycielka zostaje te 2 miesiące bez funduszu, aż syndyk będzie mógł jej wystawić zaświadczenie o bezskuteczności?
Czy może jest jednak ciągłość tej bezskuteczności i powinniśmy wypłacić za sierpień 2024 i dalej aż Komornik umorzy postepowanie?

Na forum sporo podobnych pytań ale odpowiedzi brak (przeczesałam całe forum). Świeży skomplikowany temat. Nie mamy dostępu do LEX ani wsparcia merytorycznego prawnika, dlatego szukam wsparcia tu.. 8-) Mogę prosić was o podpowiedź? :roll:
dusty
Stażysta
Od: 06 kwie 2016, 7:49
Zajmuję się: ŚR/FA/SW/CP/DO

Napisano: 27 sie 2024, 14:15

pisz do syndyka o zaświadczenie przecież ma dokumentację, ja miałam taki przypadek, komornik zawiesił postępowanie, napisałam do syndyka o zaświadczenie to napisał że nie może wystawić zaświadczenia bo nie jest komornikiem sadowym (wówczas nie było przepisu w ustawie ze może wystawić zaświadczenie),może wystawi teraz, wzięłam wtedy od wierzyciela oświadczenie o bezskuteczności (wyr. ISA/Wa 1355/16 z dnia 14-02-2017)
ola2
Stażysta
Od: 25 kwie 2017, 8:43
Zajmuję się: SW/SR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x