TOm , Szarak , Mądre głowy Czyste powietrze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 lis 2024, 13:33

Mam ogromna prośbę o pomoc. W czerwcu wystawiłam zaświadczenie o dochodach do czystego powietrza na jednoosobowe gospodarstwo domowe. Teraz otrzymałam pismo z NFOŚIGW z prośba o weryfikacje zaświadczenia w części dotyczącej liczby osób w gospodarstwie domowym. W uzasadnieniu wskazali, iż jest współwłaścicielem budynku z najwyższym poziomem dofinansowania . Uważają,że niski dochód oraz wartość przedsięwzięcia objętego wnioskiem o dofinansowanie wskazują na prawdopodobieństwo , że może prowadzić wieloosobowe gospodarstwo domowe. Co ja mam teraz zrobić , na jakiej postawie go wezwać ? czy wystąpić o wywiad? Oni powołują sie na art. 10 h ustawy Prawo o ochronie środowiska.
margo22
Stażysta
Od: 07 lut 2019, 15:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 lis 2024, 13:40

Ja bym poprosił NFOŚIGW o wskazanie podstawy prawnej do "weryfikacji zaświadczenia".
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 lis 2024, 14:20

Jak mają podejrzenie, że gość próbuje wyłudzić nienależne dofinansowanie to nich sobie wyguglają najbliższą prokuraturę ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lis 2024, 16:28

Czyli nie wzywać gościa , żadnych oświadczeń im nie wysyłać?
margo22
Stażysta
Od: 07 lut 2019, 15:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 27 lis 2024, 8:23

przepis, który przywołali, określa tylko właściwość do wydawania zaświadczeń, wy postępowanie zakończyliście, teraz piłka po ich stronie. Ja bym im odpisał, że nasze postępowanie zakończone i jeśli mają zastrzeżenia to niech piszą do prokuratury sami
My kierujemy wnioski do prokuratury ale tylko wtedy kiedy w trakcie postępowania kombinują i pomimo ostrzeżeń się upierają, kilka poszło i następny się szykuje, żony nie wpisał gość ale za to wpisał dziecko, kuzyna żony i chrześniaka a wspólne rozliczanie w US i kobieta bierze wychowawcze w ZUS, do ZUSu więc też nakablowaliśmy :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 27 lis 2024, 11:34

A co byście zrobili w takim przypadku... na początku listopada wydałam zaświadczenie do czystego powietrza rodzinie pięcioosobowej (taki sam skład gospodarstwa domowego do bonu energetycznego). W poniedziałek Pani przyszła ponownie z żądaniem wydania zaświadczenia tym razem dla gospodarstwa domowego siedmioosobowego. Pytam Pani skąd ta zmiana...Odpowiedziała, że zamieszkały razem z nią córki jej siostry, ponieważ od niej mają łatwiej dojechać do szkoły. Upiera się, że taki jest stan faktyczny i każdy kto chce może ją sprawdzać, bo one rzeczywiście u niej mieszkają. Co zrobić? Wydać kolejne zaświadczenie?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 27 lis 2024, 11:47

wystąp do zus z zapytaniem jaki wskazano adres zamieszkania tych córek we wniosku o 800 i jednocześnie poinformuj, że ta matka nie ponosi kosztów ich utrzymania a może i nie sprawuje opieki, działa :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 27 lis 2024, 12:50

na jaki artykuł się powołujecie gdy występujecie z zapytaniem do ZUS, US, Urzędu Gminy w sprawie Czystego Powietrza?
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2024, 13:25

25u3 uosr w związku z 411u10n
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x