trafia mnie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 cze 2014, 10:12

Robię decyzje na zdo od 15 maja na czas nieokreślony (w 99%). Czytam wywiady środowiskowe potwierdzające sprawowanie opieki. Czytam, że syn sprawuje opiekę nad matką, tj. robi zakupy, sprząta, pierze, wykupuje lekarstwa itd. i mnie trafia. Wiadomo, że są przypadki, że rodzic wymaga opieki, bo leży, jest pampersowany itd. i wtedy przyznanie świadczenia jest celowe. Ale w większości nasi opiekunowie wykonują normalne, codzienne sprawy, które robi każdy z nas, i dostają za to 520 zł!!
Inny przypadek - ojciec jest w zol-u, (zdo nie przysługuje z wyj. zakładów wykonujących działalność leczniczą, a do takich należy zol), synalek czasem go odwiedza, a tak właściwie 520 zł ma dostać za pranie jednej koszuli na tydzień, bo tylko tego w zolu nie robią.
Sytuacji podobnych jest wiele. Jako pracownik świadczeń rodzinnych może powinna być dumna, że mieszkam w kraju, który na to stać? jednak nie czuję dumy, a wręcz wstyd. Czy tak na górze (nie, nie, nie niebo ale sejm;) naprawdę tego nie widzą?
hemma
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 13:00
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 10:41

Nikt na ładne oczy nie dostał, stopień znaczny bez samodzielnej egzystencji, nie jesteś lekarzem i nie na tobie spoczywa odpowiedzialność za wydane orzeczenie. Nie wszystkie choroby są widoczne gołym okiem, nie masz RM w oczach i nie wiesz co w człowieku siedzi. Nie wszyscy że wszystkiego muszą się wam tłumaczyć, jak dobrze wiesz choroba to dane wrażliwe, orzecznik ma wgląd do wszystkich dokumentów szpitalnych. Nie wydał orzeczenia o niepełnosprawności na " ładne oczy" ale na podstawie dokumentacji medycznej. Miłego dnia życzę i większej wiary w orzeczników lekarskich.
Gość -A

Napisano: 10 cze 2014, 12:24

hemma jestes p.o.p......na zazdroscisz, ze ludzie dostają marne grosze za opiekę zastanów się chwilę,po prostu S.W.O.Ł.OCZ.
xvc

Napisano: 10 cze 2014, 12:33

Wiesz co hemma ja dam Ci 2000 tys. na m-c i opiekuj się chora osobą. Ludzie tylko widzą pieniądze a pracy i wysiłku to już nie. Dla Ciebie to tylko pranie, sprzatanie itd. oby nie spotkało Cię nigdy w zyciu opiekowanie się chora osobą. Punkt widzenia zależy od puntu siedzenia gdybyś Ty była w ich sytuacji to wtedy to najgłośniej byś krzyczała że 520 zł to tak maaaało
mmm

Napisano: 10 cze 2014, 12:42

Nigdy żadne pieniądze nie zrekompensują złamanego życia dziecka i rodziców.....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 13:09

Oceniam sytuację oczywiście ze swojego punktu widzenia, bo z jakiego innego miałabym. Nie generalizuję - są u nas osoby, które właściwie nie mają swojego życia, bo całe poświęcili opiece nad bliskim, i wtedy żadne 520 czy minimalna tego nie zrekompensują. Chcę jednak zwrócić uwagę, że w wielu przypadkach zdo, śp czy szo są przyznawane celowo wątpliwie, choć zgodnie (niestety) z przepisami. Rząd się ugiął pod naciskiem protestujących i wyszło co wyszło, a od nowego roku poszerzy się krąg uprawnionych totalnie, bo już nie będzie żadnej kontroli przyznawania szo - jedyne kryterium to dochód. Wystarczy że ktoś nie pracował lata, albo wnuczka po szkole bez pracy - i już pójdzie na szo. Niedługo pół kraju będzie na szo, zdo czy śp. Przecież każdy ma w rodzinie kogoś starszego, kto choćby z powodu wieku może mieć orzeczony znaczny. Nie mi to oceniać, ale chyba większość się zgodzi, że znaczny znacznemu nierówny. Są osoby ze znacznym, które sobie doskonale same radzą. Syn nie pracuje, nie ma dochodów, mieszka na garnuszku u matki, żyje z jej renty/emerytury i to jest jak najbardziej naturalne, że się nią opiekuje (nawet jakby nie żył z jej renty). Kiwa się zadowolony pod sklepem z kumplami bo prawie 6 tysięcy dostał. Wiem, co to znaczy opieka nad niepełnosprawnym rodzicem, sprawuję taką od dwóch lat, po pracy. Do południa pomaga mi brat, który pracuje od popołudnia, a w międzyczasie sąsiadka, której za to płacimy. Uważamy, że jest to po prostu nasz obowiązek. Współczuję wszystkim, którzy noszą na sobie ciężar opieki nad bliskim. Ubolewam nad tym,przepisy są takie a nie inne i dopuszczają takie sytuacje.
hemma
Praktykant
Od: 14 maja 2014, 13:00
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 13:48

Dodam,ze ZDO jest dzieki TK tu rzad sie nie ugial poprostu musial oddac to co bezprawnie zabral.A ugial sie dla rodzicow sp.Opieka nie jest taka latwa sprawa,oczywiscie,ze sa wyudzenia tak jak wszedzie.
sio
Praktykant
Od: 09 cze 2014, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 15:12

hemma zwolnij się i będziesz miała tą olbrzymią kasiorę, wstyd za takich pracowników.
---

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x