Emlerku Skarbie jak napisać w osnowie decyzji? dłużnikowi chcę rozłożyć na raty a on ma 9000 odsetek, 40000 należności głównej i bieżące alimenty po 300 zł.Elmer pisze:1. nos ci rośnie;
2. kłamiesz;
3. znowu nos ci rośnie.
4. nigdy nie było tak, że raty powodują, że pierw się spłaca należność główna a potem odsetki. Jak wpisałeś tak w decyzji to pojechałeś trochę po bandzie;
5. jak to jest decyzja wydana przed zmianą rozliczania zadłużenia dłużników to raty winno być rozliczane proporcjonalnie;
6. jak decyzja wydana po zmianie to pierw winien spłacać odsetki.
legalna 01 pisze:zawsze się zastanawiałam czemu ma słuzyć taka decyzja rozkładająca dług na raty...przypomne, że musza zachodzić szczególnie uzasadnione okoliczności....ale nie o to mi chodz, niech każdy sam odpowiada za swoje decyzje.....ja jestem daleka od takiego typu decyzji....raz zrobilam projekt decyzji ratalnej, kierownik podpisał, a tylko dlatego, że dluznik otrzymał rentę i aby komornik nie zabrał mu 60 % kwoty renty, taką podjeto decyzję, oczywoscie dluznik spalacal rzetelnie, wyslalam komornikowi tą decyzje i wniosek o umorzenie egzekucji ze swiadczen emerytalno-rentowych. W decyzji jest wskazany rachunek bankowy wierzyciela, a wierzyciel informuje komornika o wplatach aby ten mógł umarzać postepowanie co do wplacanych kwot (przynajmniej takie pisma dostaje od komornika - "umorzenie postepowania co do kwoty np. 500,00ł)