tragedia.... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 gru 2016, 16:31

dłuznik chciał rozłozenia zadłużenia na raty, przychylilimy sie do jego prośby, wydana została decyzja o rozłożeniu na raty, spłacał nawet kilka rat na raz, ale nie wiem dlaczego należność szla także na odsetki??? przy ratach powinno iść najpierw na kwotę główną i tak naprawde w tym momencie kwotowo ma spłaconą należność główna a powinny zostac same odsetki które po spłace należności głównej nie rosną. dłużnik napisał o umorzenie odsetek, z tego co wiem samych odstetek nie można. co z tym fantem zrobić pomóżcie??
polop

Napisano: 19 gru 2016, 16:43

1. nos ci rośnie;
2. kłamiesz;
3. znowu nos ci rośnie.
4. nigdy nie było tak, że raty powodują, że pierw się spłaca należność główna a potem odsetki. Jak wpisałeś tak w decyzji to pojechałeś trochę po bandzie;
5. jak to jest decyzja wydana przed zmianą rozliczania zadłużenia dłużników to raty winno być rozliczane proporcjonalnie;
6. jak decyzja wydana po zmianie to pierw winien spłacać odsetki.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 gru 2016, 9:16

Też mam wydać decyzję o rozłożenie na raty. Czy w decyzji muszę napisać, iż najpierw będą spłacane odsetki a dopiero potem należność główna? Dodam, że dłużnik zwrócił się z prośbą o rozłożenie na raty + umorzenie odsetek, ale samych odsetek nie mogę umorzyć?
Michałekq

Napisano: 11 sty 2017, 15:21

Elmer pisze:1. nos ci rośnie;
2. kłamiesz;
3. znowu nos ci rośnie.
4. nigdy nie było tak, że raty powodują, że pierw się spłaca należność główna a potem odsetki. Jak wpisałeś tak w decyzji to pojechałeś trochę po bandzie;
5. jak to jest decyzja wydana przed zmianą rozliczania zadłużenia dłużników to raty winno być rozliczane proporcjonalnie;
6. jak decyzja wydana po zmianie to pierw winien spłacać odsetki.
Emlerku Skarbie jak napisać w osnowie decyzji? dłużnikowi chcę rozłożyć na raty a on ma 9000 odsetek, 40000 należności głównej i bieżące alimenty po 300 zł.
nie wiem jak to ugryźć. co mu rozłożyć, czy te 40 tys. czy 49 tys? a co z bieżącymi?
jaaajaaaa

Napisano: 11 sty 2017, 19:59

Przy wydawaniu takiej decyzji ratalnej, jaki rachunek do wpłaty wskazujecie? Komornika czy gminy ? wszystkie wpłaty przechodzą przecież przez Kancelarię Komorniczą, czy się mylę? Rozumiem że decyzja o ratach idzie też do komornika, i co dalej... ?
lilkaK

Napisano: 11 sty 2017, 20:29

zawsze się zastanawiałam czemu ma słuzyć taka decyzja rozkładająca dług na raty...przypomne, że musza zachodzić szczególnie uzasadnione okoliczności....ale nie o to mi chodz, niech każdy sam odpowiada za swoje decyzje.....ja jestem daleka od takiego typu decyzji....raz zrobilam projekt decyzji ratalnej, kierownik podpisał, a tylko dlatego, że dluznik otrzymał rentę i aby komornik nie zabrał mu 60 % kwoty renty, taką podjeto decyzję, oczywoscie dluznik spalacal rzetelnie, wyslalam komornikowi tą decyzje i wniosek o umorzenie egzekucji ze swiadczen emerytalno-rentowych. W decyzji jest wskazany rachunek bankowy wierzyciela, a wierzyciel informuje komornika o wplatach aby ten mógł umarzać postepowanie co do wplacanych kwot (przynajmniej takie pisma dostaje od komornika - "umorzenie postepowania co do kwoty np. 500,00ł)
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 9:55

legalna 01 pisze:zawsze się zastanawiałam czemu ma słuzyć taka decyzja rozkładająca dług na raty...przypomne, że musza zachodzić szczególnie uzasadnione okoliczności....ale nie o to mi chodz, niech każdy sam odpowiada za swoje decyzje.....ja jestem daleka od takiego typu decyzji....raz zrobilam projekt decyzji ratalnej, kierownik podpisał, a tylko dlatego, że dluznik otrzymał rentę i aby komornik nie zabrał mu 60 % kwoty renty, taką podjeto decyzję, oczywoscie dluznik spalacal rzetelnie, wyslalam komornikowi tą decyzje i wniosek o umorzenie egzekucji ze swiadczen emerytalno-rentowych. W decyzji jest wskazany rachunek bankowy wierzyciela, a wierzyciel informuje komornika o wplatach aby ten mógł umarzać postepowanie co do wplacanych kwot (przynajmniej takie pisma dostaje od komornika - "umorzenie postepowania co do kwoty np. 500,00ł)

jestem podobnego zdania..... nie chciało się płacic to teraz trudno..każdy jest kowalem swojego losu... są wyjątki jasne ... ale ja jestem przeciwniczką rozkładania na raty...
Gość

Napisano: 12 sty 2017, 10:31

a w art. 27 ust 11 jest odwołanie do kpc a tam jest napisane, że najpierw koszty postępowania, potem odsetki a na końcu na należność główną
anabelka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x