Transport do szpitala psychiatrycznego? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 paź 2015, 21:32

Kto dowozi do szpitala psychiatrycznego osobę z zarządzeniem sądu o leczeniu bez jego zgody policja czy my? i kto finansuje transport?
Psb

Napisano: 27 paź 2015, 21:45

Marszałek województwa

miałem taką sprawę. poszło szybko, sprawnie.
Rajski.

Napisano: 28 paź 2015, 8:26

również Marszałek Województwa gdyż zgodnie z art. 46 ust. 2 b ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego zapewnienie realizacji postanowienia sądowego o przyjęciu do szpitala psychiatrycznego osoby, o której mowa w art. 29 ust. 1, należy do marszałka województwa.
zuzanka

Napisano: 28 paź 2015, 9:28

Mi z kolei Urząd Marszałkowski oświadczył, że zapewnienie realizacji postanowienia polega na zapewnieniu miejsca w placówce, a nie dowiezieniu do niej. Nie bez racji, bo o dowiezieniu mówi kolejny ustęp - Art.46 ust. 2c:
"Jeżeli osoba psychicznie chora, wobec której wydano postanowienie o przyjęciu do szpitala psychiatrycznego, odmawia stawienia się w szpitalu psychiatrycznym lub w inny sposób utrudnia wykonanie tego postanowienia, sąd z urzędu lub na wniosek upoważnionego przez marszałka województwa lekarza psychiatry może zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie tej osoby do szpitala psychiatrycznego przez Policję."
Informowałem pismem sąd, że osoba odmawia i sąd zarządził dowóz przez policję.
Inna sytuacja jest wtedy, kiedy osoba się zgadza, a samą strach ją puścić. Wtedy praktyka często wygląda tak, że pracownik socjalny dostaje delegację i jedzie z nią :)
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x