TRUDNA SPRAWA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 11:04

Witam tak w skrócie opisze sytuację. Pani złożyła wniosek o rodzinne ja wydałam decyzję odmowną w związku z przekroczeniem dochodu wyszło 596,00zł na członka rodziny. w poprzednim okresie nie pobierali rodzinnego .
Pani odwołała się do SKO, które uchyliło mi decyzję i przekazało do ponownego rozpatrzenia i wskazało ze nie sprawdziłam mając na uwadze niewielkie przekroczenie i czy w poprzednim okresie zasiłkowym przysługiwał zasiłek rodzinny, nie wystarczyło im że zrobiłam adnotacje że nie pobierano.
Więc wszczęłam postępowanie i wezwałam Panią do przyniesienia dokumentów z 2012 roku Pani nie dostarczyła więc wydałam de3czję o odmowie i w uzasadnieniu napisałam że nie dostarczyła dokumentów. Pani odebrała decyzję i dostarczyła dokumenty i co teraz????
katasia

Napisano: 08 wrz 2015, 11:45

mieliśmy ten sam problem
uchyl decyzję bez podania daty lub podaj datę bieżącą, jedynie w uzasadnieniu napisz dlaczego (i na podstawie jakiego artykułu) traci pani prawo do w/w zasiłku od lipca 2015
u nas przeszło
Ahu

Napisano: 08 wrz 2015, 11:54

ale ona nie traci prawa bo ja jej dałam odmowę i co znowu teraz mam dać odmowę a w uzasadnieniu napisać że przyniosła dokumenty dotyczące poprzedniego okresu zsiłkowego???
katasia

Napisano: 08 wrz 2015, 12:52

przepraszam, to była odpowiedź do innej decyzji SKO
ty musisz ustalić czy Pani miała prawo do zasiłku rodzinnego w poprzednim okresie zasiłkowym, ale zgodnie z ustawą prawo do zasiłku ustala ostateczna decyzja - powinnaś wezwać Panią i poprosić o oświadczenie, czy pobierała w poprzednim okresie zasiłek w innej gminie jeśli oświadczy, że NIE to odmowa jest w związku z brakiem możliwości zastosowania art. 5 ust. 3, gdyż w poprzednik okresie zasiłkowym Pani nie miała prawa do zasiłku rodzinnego (nie przeliczasz jej dochodów za poprzedni rok zasiłkowy)
Ahu

Napisano: 08 wrz 2015, 20:22

nie zgadzam sie z powyższą odpowiedzią, mimo że nie pobierała świadczeń w poprzednim okresie zasiłkowym bo nie złozyła wniosku to przeliczasz dochody za 2012 rok sprawdzając czy zasiłek rodzinny by jej przysługiwał, gdyby wtedy złożyła wniosek
rozumiem, ze nie doniosła tych dokumentów o dochodzie w terminie a ty wydałas ponownie decyzje odmowną, więc tutaj już bym nic nie robiła, jak chce to niech się odwołuje do sko
Gość

Napisano: 09 wrz 2015, 14:57

w ustawie jest napisane: "... jeżeli PRZYSŁUGIWAŁ w poprzednim okresie zasiłkowym..." , a nie "przysługiwałby", w związku z powyższym zgadzam się z Ahu
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x