Wyrok WSA Olsztyn - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 11:07

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/220A2F66F9

Za uznaniem bezpośredniego skutku wyroku dla sytuacji prawnej przedmiotowej sprawy przemawiają również istotne argumenty funkcjonalne. Nie budzi bowiem wątpliwości, że zróżnicowanie wprowadzone w art. 17 ust. 1b u.ś.r. godzi w normatywnie określoną zasadę równości (art. 32 ust. 1 Konstytucji). Honorowanie przepisu w dotychczasowym brzmieniu byłoby nie do pogodzenia z funkcją i modelem ochrony praw jednostki realizowanej przez sądy administracyjne, którym przyznaje się kompetencję do bezpośredniego stosowania Konstytucji w przypadku usunięcia z porządku prawnego fragmentu przepisu ( por. R. Hauser, J. Trzciński, Prawotwórcze znaczenie orzeczeń Trybunału konstytucyjnego w orzecznictwie Naczelnego Sądu Administracyjnego, Warszawa 2010, s. 46 i nast. ).
kun'

Napisano: 08 wrz 2015, 11:51

kun' pisze:https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/220A2F66F9

Za uznaniem bezpośredniego skutku wyroku dla sytuacji prawnej przedmiotowej sprawy przemawiają również istotne argumenty funkcjonalne. Nie budzi bowiem wątpliwości, że zróżnicowanie wprowadzone w art. 17 ust. 1b u.ś.r. godzi w normatywnie określoną zasadę równości (art. 32 ust. 1 Konstytucji). Honorowanie przepisu w dotychczasowym brzmieniu byłoby nie do pogodzenia z funkcją i modelem ochrony praw jednostki realizowanej przez sądy administracyjne, którym przyznaje się kompetencję do bezpośredniego stosowania Konstytucji w przypadku usunięcia z porządku prawnego fragmentu przepisu ( por. R. Hauser, J. Trzciński, Prawotwórcze znaczenie orzeczeń Trybunału konstytucyjnego w orzecznictwie Naczelnego Sądu Administracyjnego, Warszawa 2010, s. 46 i nast. ).
Ciekawe ilu opiekunów dorosłych niepełnosprawnych po podobnych wyrokach odzyskało świadczenie pielęgnacyjne?Śmiem twierdzić ,że nikt.Sprawa trafia z powrotem do organu I-instancji,a stamtąd jest odmowa.Trzeba ponownie pisać odwołanie do SKO i znowu odmowa.
Lucjan

Napisano: 08 wrz 2015, 12:02

Lucjan pisze:Śmiem twierdzić ,że nikt.Sprawa trafia z powrotem do organu I-instancji,a stamtąd jest odmowa.Trzeba ponownie pisać odwołanie do SKO i znowu odmowa.
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że znajdzie się organ, który nie wykona zaleceń WSA, które są dla tego organu wiążące i ich nie wykonanie grozi konkretną odpowiedzialnością.
U nas dwie osoby już mają przyznane po podobnych wyrokach.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 wrz 2015, 12:11

Tom. pisze:
Lucjan pisze:Śmiem twierdzić ,że nikt.Sprawa trafia z powrotem do organu I-instancji,a stamtąd jest odmowa.Trzeba ponownie pisać odwołanie do SKO i znowu odmowa.
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że znajdzie się organ, który nie wykona zaleceń WSA, które są dla tego organu wiążące i ich nie wykonanie grozi konkretną odpowiedzialnością.
U nas dwie osoby już mają przyznane po podobnych wyrokach.
Pracujesz w Mops,Gops? i widziałeś te decyzje? Bo jeżeli nie to niestety przekazywane przez Ciebie informacje nie są wiarygodne.
Lucjan

Napisano: 08 wrz 2015, 12:28

Widziałem, sam jedną robiłem ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 wrz 2015, 12:38

Tom. pisze:Widziałem, sam jedną robiłem ;)
A to inna inszość-zwracam honor ;)
Lucjan

Napisano: 08 wrz 2015, 12:38

Lucjan poczytaj sobie - skutki niewykonania orzeczenia sądu przez organ administracji publicznej reguluje przepis art. 154 ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - a później pisz o odmowie :o :o
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x