Mój problem jest złożony mianowicie mam pod opieka rodzinę składającą się z 3 osób małżeństwo z dzieckiem . Oboje byli uprawnieni do pobierania zasiłku stałego z uwagi na choroby. Żona jest osobą chorą psychicznie -schizofrenia . I tu całkiem przypadkiem wyszło że żona podjęła zatrudnienie w zakładzie pracy chronionej i tu najlepsze od 2012( informacja z UP podwójne składki zdrowotne ) !!!czego nie zgłosiła w gops równocześnie pobierała zasiłek skladając oświdczenia o nieposiadaniu dochodu .Mąż-tak twierdzi - nie miał o tym pojęcia gdyż żona nie mówiła mu wszystkiego z resztą prawie cały czas włóczyła się po okolicy, po sklepach i łazienkach w urzędach, więc trudno było mu uwierzyć, że ona jest w stanie cokolwiek robić. Nie brała leków kontakt był z nią trudny. Aktualnie wyprowadziła się i nie podała adresu rzadko się kontaktuje z rodziną . Mąż w maju wystąpił o rozwód gdyż żona nie chciała się leczyć , brała na prawo lewo pożyczki np. w providencie, zagrażała bezpieczeństwu rodziny narażając ją na problemy . Prokuratura wyszła z wnioskiem o ubezwłasnowolnienie w/w gdyż w ocenie sadu nie jest w stanie podejmować jakichkolwiek decyzji ( to w trakcie sprawy rozwodowej ). Wracając do meritum co mam zrobić nie ma osoby na terenie nie powinno być problemu , ale....czy przypisać do zwrotu zasiłek stały żony i męża , pomimo że ona będzie ubezwłasnowolniona , a mąż się z nią rozwiedzie . Serce podpowiada że powinno się rodzinie pomóc i nie ciągnąć do odpowiedzialności bo wierzę że mogli nie wiedzieć , ale procedury to procedury pomocy !!!!Ta kwota jest ogromna i rodziniy nie będzie stać spłacić ....Co robić pomocy !!