TRUDNE PYTANIE DO STARYCH WYJADACZY
TRUDNE PYTANIE DO STARYCH WYJADACZY
kobita pobiera u nas św. piel.
ma okres ubezpieczenia w ZUS ok 20 lat, resztę składek oplacała w KRUS (do 25 lat ubezpieczenia), do nas nie zwracała się z wnioskiem o opłacania skladek, a teraz się obudziła i chce mieć oplacane składki spoleczne od św. piel.
oskarża nas że nie powiedzieliśmy jej że może miec przy tym św. piel. opłacane składki, bo niby te z KRUS nie będą uwzględniane przy emeryturze. co robić ?
ma okres ubezpieczenia w ZUS ok 20 lat, resztę składek oplacała w KRUS (do 25 lat ubezpieczenia), do nas nie zwracała się z wnioskiem o opłacania skladek, a teraz się obudziła i chce mieć oplacane składki spoleczne od św. piel.
oskarża nas że nie powiedzieliśmy jej że może miec przy tym św. piel. opłacane składki, bo niby te z KRUS nie będą uwzględniane przy emeryturze. co robić ?
Re: TRUDNE PYTANIE DO STARYCH WYJADACZY
po prostu ustalić okresy składkowe i nieskładkowe w ZUS (zebrać wszystkie jej dokumenty i przesłać do ZUS z prośbą o przeliczenie), i jak wyjdzie że nie ma 25 lat składkowych/nieskładkowych to wyrównać.
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przede wszystkim , ona nie musiała o nic wnosić. Składki nie sa świadczeniem rodzinnym i nie przysługują na wniosek. Obowiązkiem organu jest ustalenie czy składka powinna być opłacona i opłacenie tej składki, jesli jest taka konieczność.
Prawidłowo powinnaś wystąpić do ZUS o ustalenie przebiegu ubezpieczenia i wskazanie okresu, za jaki powinny być opłacone składki.
Teraz niestety będzie się to wiazało z koniecznością opłacenia karnych odsetek.
Prawidłowo powinnaś wystąpić do ZUS o ustalenie przebiegu ubezpieczenia i wskazanie okresu, za jaki powinny być opłacone składki.
Teraz niestety będzie się to wiazało z koniecznością opłacenia karnych odsetek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
napisałam do ZUS, ale milczą w tej sprawie.
czyli będę musiała spłacić składki wstecz ? a te karne odsetki to do ZUS ?
czyli będę musiała spłacić składki wstecz ? a te karne odsetki to do ZUS ?
jeżeli kobieta nie jest rolnikiem to opłacała sobie składki na swój wniosek a nie z mocy ustawy, tak nie powinno być... kiedy jest uprawniona do śp powinniście to sprawdzić i wtedy zgłosić do ubezpieczneia, no chyba ze ma więcej niż hektar
czyli spieprzyłam sprawę, przyjmując to co mi kobita mówiła przy składaniu wniosku o św. piel. .... co powinnam zrobić w tej sytuacji ? jak to załatwić ?
sprawdź w zusie okresy składkowe i nieskładkowe, musisz ich ponaglać, potem jeżeli się okaże że kobiecie brakuje to ją zgłosić do ubezpieczenia i jej wyrównać składki, ja informowałam też Krus bo oni wtedy wróca jej kasę,
Nie przejmuj sie, każdy się może pomylić.
Nie przejmuj sie, każdy się może pomylić.
jeżeli kobieta podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z Krus to nie możesz opłacać jej składek
Oprócz TRUDNE PYTANIE DO STARYCH WYJADACZY - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
akty urodzenia dzieci stare
umowa o prace a dochód
proszę o wyjaśnienie
stypendium unijne dla bezrobotnych
ubezpieczenie zdrowotne przy ŚP.
200
na brata
Marta
Czy ciąży obowiązek alimentacyjny żony względem męża?
z odsetkami????
się zakręciłam...
za zgodność z oryginałęm.......?
do Elmera pilne proszę o podpowiedź
ELmer pomocy
Wzór decyzji zmieniajacej na 200zł ?
do ~dag