Błagam o pomoc, mam przypadek Białorusinki która jest osoba samotną i wychowuje dziecko - obywatelstwo Polskie , no i nie posiada karty pobytu z adnotacja dostęp do rynku pracy, na karcie jest adnotacja - na osiedlenie się, I jak ja mam to traktować,
pobyty stałe mają z automatu dostęp do rynku pracy na podst. art 87 ustawy o promocji zatrudnienia, zezwolenia na osiedlenie się były zwolnione z posiadania zezwoleń na pracę i pewnie dlatego nie ma żadnej adnotacji. Jakby sobie kobieta wymieniła kartę na nową to pewnie by adnotację dostała
Teraz dopiero zauważyłem, że jest trochę inaczej zapisany ten przepis jak przy ZR.
No własnie w ustawie o ZR jest ten pobyt stały , i mozna podciągnąć te moja kobiete pod to , ale tylko do zasiłku rodzinnego, a 500+ to nie wiem, pozwolenie to ona ma na pracę według przepisów o cudzoziemcach, ale według ustawy o 500+ musi mieć adnotacje o dostępie do rynku pracy, Dlatego pytam, co wy na to , bo dla mnie to niestety ale nie będzie jej przysługiwało,,,
marta 12345 dzięki wielkie ,że sie odezwałaś, bo juz myślałam, że tylko ja źle mysle, i szukam i szukam i znaleźć nie moge, CZyli ta Białorusinka nie dostanie 500 + ???