Oczywiście mówi, ze będziemy wliczać w 2021 za 2020 rok. W bieżącym okresie na bazie 2019 roku nie wliczamy. Tak dla uściślenia bo daty postu nie zauważyłam, przepraszam
Nie wprowadzajcie w błąd. Nie będziemy liczyć 13 emerytury na nowy okres. Wcześniej to był art.8 ustawy o jednorazowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów w 2019 r a teraz jest to art.10 ustawy o dodatkowym rocznym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów.
@andrzejpompa wątek jest z 29 lip 2020 i dotyczył pytania o zasiłek rodzinny a nie czystego powietrza. Odpowiadając jednak na twoje pytanie, obecnie faktycznie przy czystym powietrzu jeżeli patrzysz literalnie na zapis to nie ma podstawy do odliczenia 13 emerytury. Ja jednak nadal będę odliczał stosując szerszą wykładnię. Bezsensem dla mnie by było odliczać w jednym okresie a drugim już nie bo ktoś spieprzył przepis. Nigdzie się nie wlicza 13 emerytury. Tak samo jak dochody zza granicy. Czyste powietrze nie odnosi się do rozporządzenia a też przeliczałem dochód w oparciu nie bo jak inaczej. Całe to liczenie czystego powietrza jest bardziej na wyczucie niż opieranie się na przepisach.
@szarak - właśnie mam ten sam dylemat. Myślę jednak, że gdyby racjonalny ustawodawca chciał do Czystego powietrza odliczać "13'stkę" w 2020 roku, zrobiłby kopiuj-wklej przepisów, a nie całkowicie go zredagował.
@andrzejpompa "racjonalny ustawodawca" to jest dobre
Na lexie też widziałem opinię, żeby nie liczyć 13 emerytury w oparciu o wskazany art.10. Zawsze można wystąpić o opinię do Ministerstwa Klimatu Rozumiem twoje podejście bo kiedyś poruszałem ten temat na forum z noteev i sam pisałem jak ty. Po dłuższym zastanowieniu jednak będę odliczał.