czy sytuacja może świadczyć o przesłankach do przyznania ŚP? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 lip 2020, 10:43

Mam taką sytuację, co do której nie mam pewności. Mam dorosłą osobę niepełnosprawną w stopniu znacznym od urodzenia. Jej opiekunem prawnym była mama, która niedawno zmarła. w związku z niepełnosprawnością córki Pani pobierała zasiłek pielęgnacyjny, bo miały rentę socjalną i chyba rodzinną. w związku ze śmiercią mamy tej kobiety, opiekunem prawnym sądownie została ustalona jej siostra. Nie pracuje, nie podejmuje zatrudnienia. Czy ona może ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad tą niepełnosprawną siostrą? czy w grę wchodzi tylko SZO? będę wdzięczna za podpowiedzi
celestynka
Stażysta
Od: 15 kwie 2014, 8:06
Zajmuję się: ŚR/DS/

Napisano: 31 lip 2020, 11:46

Dodam jeszcze, że Pani dojeżdża do siostry, bo ta się u niej nie odnajduje ( wieś-miasto).
celestynka
Stażysta
Od: 15 kwie 2014, 8:06
Zajmuję się: ŚR/DS/

Napisano: 31 lip 2020, 12:35

Siostra może ubiegać się o ŚP, zwłaszcza w sytuacji, gdy rodzice nie żyją (lub legitymują się orzeczeniami o znacznym stopniu niepełnosprawności)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem