TURNUS REHABILITACYJNY DOFINANSOWANIE
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: TURNUS REHABILITACYJNY DOFINANSOWANIE
u nas 1220
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Anna456 pisze:Wnioskodawca musi być osobą niepełnosprawną podczas turnusu, wiec albo wybiera termin wcześniejszy (jak orzeczenie do sierpnia to turnus odbywa się przed tym terminem, żeby podczas pobytu Wnioskodawca miał aktualne orzeczenie), albo wybiera termin późniejszy, tak, aby w międzyczasie dostarczyć do Centrum nowe aktualne orzeczenie i dopiero wtedy przekazujemy środki na konto organizatora.
A co w sytuacji, gdy mam wnioskodawcą który ma orzeczenie o stopniu ZNACZNYM ważne do końca kwietnia, rozpatruję wniosek na początku kwietnia i przyznaje dofinansowanie dla znacznego stopnia 30% przec. wynag., a osoba pojedzie w sierpniu i dostarczy wcześniej orzeczenie z UMIARKOWANYM stopniem niepełnosprawności (a w tym przypadku na pewno zmieni się stopień na niższy), to w takiej sytuacji wypłacam dofinansowanie takie jełkie było przyznane w informacji o sposobie rozpatrzenia wniosku, czyli 30%, zgadza się?
Mamy podobną sytuację. Osoba ma stopień znaczny do końca maja i lekki na stałe.
Teraz pojawiła sie mozliwość przyznania dofinansowania. Wysokośc odpowiedno jak dla znacznego stopnia. Jednak ta osoba pojedzie na turnus w okresie kiedy bedzie miał juz tylko lekki stopień npr. Jesli do tego czasu osoba nie doniesie nowego orzeczenia (o znacznym st.) albo doniesie ale np. o umiarkowanym st. to należy przyznane już dofinansowanie odpowiednio pomniejszyć? Jesli tak to co wtedy napisać w pismie do osoby niepelnosprawnej? Mysle że juz na etapia przyznania dof (jak dla stopnia znacznego) trzeba cos w pismie o tym "wspomniec".
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mamy podobną sytuację. Osoba ma stopień znaczny do końca maja i lekki na stałe.
Teraz pojawiła sie mozliwość przyznania dofinansowania. Wysokośc odpowiedno jak dla znacznego stopnia. Jednak ta osoba pojedzie na turnus w okresie kiedy bedzie miał juz tylko lekki stopień npr. Jesli do tego czasu osoba nie doniesie nowego orzeczenia (o znacznym st.) albo doniesie ale np. o umiarkowanym st. to należy przyznane już dofinansowanie odpowiednio pomniejszyć? Jesli tak to co wtedy napisać w pismie do osoby niepelnosprawnej? Mysle że juz na etapia przyznania dof (jak dla stopnia znacznego) trzeba cos w pismie o tym "wspomniec".[/quote]
No właśnie nie wiem czy się pomiesza (tak Jak w Aktywnym samorządnie ze zmianą na lekki stopień pomniejsza sie dofinansowanie proporcjonalnie), nie ma ktoś jakiejś interpretacji na ten temat w przypadku turnusów rehabilitacyjnych? Dzwoniłam do jednego PCPRu i usłyszałam ,że takie dofinansowanie jak w dniu rozpatrzenia wniosku (przyznania dofinansowania), niezależnie od stopnia późniejszego, ale ja nie wiem czy tak w to wierzyć, bo żadnej interpretacji na ten temat nie było, a raczej będzie taka sytuacja, ze nam się to orzeczenie zmieni na niższy stopień, ale jeszcze nie wpłynęło to orzeczenie, na razie czekamy, a ja lekarzem przecież nie jestem żeby wiedzieć jaki stopień komisja przyzna (może i znaczny znowu- oby).
Teraz pojawiła sie mozliwość przyznania dofinansowania. Wysokośc odpowiedno jak dla znacznego stopnia. Jednak ta osoba pojedzie na turnus w okresie kiedy bedzie miał juz tylko lekki stopień npr. Jesli do tego czasu osoba nie doniesie nowego orzeczenia (o znacznym st.) albo doniesie ale np. o umiarkowanym st. to należy przyznane już dofinansowanie odpowiednio pomniejszyć? Jesli tak to co wtedy napisać w pismie do osoby niepelnosprawnej? Mysle że juz na etapia przyznania dof (jak dla stopnia znacznego) trzeba cos w pismie o tym "wspomniec".[/quote]
No właśnie nie wiem czy się pomiesza (tak Jak w Aktywnym samorządnie ze zmianą na lekki stopień pomniejsza sie dofinansowanie proporcjonalnie), nie ma ktoś jakiejś interpretacji na ten temat w przypadku turnusów rehabilitacyjnych? Dzwoniłam do jednego PCPRu i usłyszałam ,że takie dofinansowanie jak w dniu rozpatrzenia wniosku (przyznania dofinansowania), niezależnie od stopnia późniejszego, ale ja nie wiem czy tak w to wierzyć, bo żadnej interpretacji na ten temat nie było, a raczej będzie taka sytuacja, ze nam się to orzeczenie zmieni na niższy stopień, ale jeszcze nie wpłynęło to orzeczenie, na razie czekamy, a ja lekarzem przecież nie jestem żeby wiedzieć jaki stopień komisja przyzna (może i znaczny znowu- oby).
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Już się dowiedziałam, osoba niepełnosprawna musi wykorzystać przyznane dofinansowanie w czasie trwania orzeczenia, na które zostało przyznane dofinansowanie- pojechać na turnus i zakończyć pobyt jeszcze w czasie trwania tego orzeczenia.
-
- Referent
- Kontakt:
Anno skąd takie informacje? Masz może jakaś interpretacje?. Co z osobami które maja orzeczenie np do końca maja? Wiadomo, że nie zdążą wyjechać przed końcem orzeczenia a w chwili rozpatrywania wniosku "im się należy"Anna456 pisze:Już się dowiedziałam, osoba niepełnosprawna musi wykorzystać przyznane dofinansowanie w czasie trwania orzeczenia, na które zostało przyznane dofinansowanie- pojechać na turnus i zakończyć pobyt jeszcze w czasie trwania tego orzeczenia.

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jeszcze pisemnej interpretacji z Biura Pełnomocnika nie otrzymałam (może za 3 miesiące otrzymam
) ale z informacji telefonicznej z się dowidziałam, że ON powinna "wykorzystać" przyznane dofinansowania i pojechać na turnus w czasie trwania obecnego orzeczenia, na które zostało przyznane dofinansowanie. Ciekawi mnie co np. z dziećmi, które mają orzeczenia do ukończenia 16 r.ż wydawane, a potem jest już orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, jak dziecko ma orzeczenie przykładowo do końca kwietnia wydane, my rozpatrujemy wniosek w marcu to nie możemy przyznać dofinansowania dla tego dziecka, bo to orzeczenie wygaśnie z końcem kwietnia (pomimo iż na pewno uzyska kolejne orzeczenie np o umiarkowanym stopniu- osoby uczące się i niepracujące do 24 r.z i tak mają 30% dof.)i mogłaby spokojnie pojechać a 2 połowie roku, jak juz otrzyma nowe orzeczenia. Obliczyłam, że ON, żeby spełniać warunki pomimo, iż kwalifikuje się do otrzymania dofinansowania np posiadając znaczny stopień niepełnosprawności na dzień złożenia wniosku i jego rozpatrzenia, to musi mieć ważne orzeczenie jeszcze minimum 36 dni od dnia rozpatrzenia wniosku, gdyż: musi mieć orzeczenie ważne przez 14 dni trwania turnusu, a najpóźniej 21 dni przed turnusem musi złożyć informację o wyborze turnusu, zakładając, że ON otrzyma informację o sposobie rozpatrzenia wniosku w dniu jego rozpatrzenia i w tym samym dniu przyniesie inf. o wyborze turnusu rozpoczynającego się za dokładnie 22 dni
Z tego wynika, że pomimo, iż "się należy" trzeba takie wnioski z krótkim orzeczeniem rozpatrywać negatywnie, tylko jakie uzasadnienie? że się nie wyrobi w z uczestnictwem w turnusie w terminach przewidzianych w rozrządzeniu?
My dotychczas w takich sytuacjach przyznawaliśmy dofinansowanie, uwzględniając w piśmie, że musi dostarczyć do Centrum nowe orzeczenie pod rygorem nieprzekazania dofinansowania, bo zgodnie z par.3 rozporządzenia w sprawie turnusów warunkiem uczestnictwa w turnusie jest posiadanie WAŻNEGO orzeczenia. Jak się orzeczenie kończyło np w czerwcu, a osoba wybierała turnus w październiku, to w międzyczasie dostała nowe orzeczenie- była ciągłość niepełnosprawności, bo składała wniosek o ustalenie stopnia jak jeszcze było poprzednie orzeczenie ważne) i jechała na turnus jak miała kolejne aktualne orzeczenie,przy czym zwykle to były dzieci, i wysokość dofinansowania nie byłą problemem, bo zawsze to było 30 % kwoty przec. wyn., a teraz mamy zagwozdkę, bo mamy sytuację z niższym stopniem niepełnosprawności niż na dzień rozpatrzenia wniosku i nie wiemy co zrobić w tej sytuacji.
Być może tylko telefoniczna informacja tak była, a może pisemna będzie już zupełnie inna, poczekamy, zobaczymy

My dotychczas w takich sytuacjach przyznawaliśmy dofinansowanie, uwzględniając w piśmie, że musi dostarczyć do Centrum nowe orzeczenie pod rygorem nieprzekazania dofinansowania, bo zgodnie z par.3 rozporządzenia w sprawie turnusów warunkiem uczestnictwa w turnusie jest posiadanie WAŻNEGO orzeczenia. Jak się orzeczenie kończyło np w czerwcu, a osoba wybierała turnus w październiku, to w międzyczasie dostała nowe orzeczenie- była ciągłość niepełnosprawności, bo składała wniosek o ustalenie stopnia jak jeszcze było poprzednie orzeczenie ważne) i jechała na turnus jak miała kolejne aktualne orzeczenie,przy czym zwykle to były dzieci, i wysokość dofinansowania nie byłą problemem, bo zawsze to było 30 % kwoty przec. wyn., a teraz mamy zagwozdkę, bo mamy sytuację z niższym stopniem niepełnosprawności niż na dzień rozpatrzenia wniosku i nie wiemy co zrobić w tej sytuacji.
Być może tylko telefoniczna informacja tak była, a może pisemna będzie już zupełnie inna, poczekamy, zobaczymy

- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
nie wiem co za bzdury opowiadają w tym biurze, niech dadzą to na piśmie, to co mówią w żaden sposób nie wynika z rozporządzenia, z znając ich odpowiedzi to przeważnie cytowanie wprost przepisów, także my robimy tak, przyznajemy dofinansowania normalnie, a jak ktoś wybierze turnus, w czasie którego kończy się orzeczenie, to wtedy informujemy, aby wybrał inny termin i musimy tego pilnować, nie ma wyjścia, to co piszesz informacyjnie "że musi dostarczyć do Centrum nowe orzeczenie pod rygorem nieprzekazania dofinansowania" jest bardzo dobrym rozwiązaniem i informacją dla nich
-
- Referent
- Kontakt:
Teraz trochę z innej beczki - co robicie w przypadku gdy nie starczy środków na dofinansowanie do pobytu osoby niepełnosprawnej i opiekuna w całości (np. brakuje ok 200 zł). Informujecie (nieoficjalnie) o możliwości dofinansowania ale np. po rezygnacji (pisemnej)z opiekuna, czy nie przyznajecie wogóle, a może dofinansowujecie w niepełnej wysokości, też po pisemnej prośbie/zgodzie osoby niepełnosprawnej?
-
- Referent
- Kontakt:
Pcprnowa pisze:Teraz trochę z innej beczki - co robicie w przypadku gdy nie starczy środków na dofinansowanie do pobytu osoby niepełnosprawnej i opiekuna w całości (np. brakuje ok 200 zł). Informujecie (nieoficjalnie) o możliwości dofinansowania ale np. po rezygnacji (pisemnej)z opiekuna, czy nie przyznajecie wogóle, a może dofinansowujecie w niepełnej wysokości, też po pisemnej prośbie/zgodzie osoby niepełnosprawnej?
Miał ktoś z was podobną sytuację. Czy jest wogóle możliwość udzielenia dofinansowania w niepełnej wysokości (poza przekroczeniem dochodu i pracą w ZPCH) czy tylko przeniesienie środków na inne zadanie? Proszę o podpowiedź.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
jeśli nie masz wystarczającej kwoty, to nie przyznajesz dofinansowania; telefonicznie możesz porozmawiać z tą osobą i wypytać czy opiekun jest jej niezbędny, ponieważ bez opiekuna może dostać a z opiekunem nie dostanie i ewentualnie niech zrezygnuje z opiekuna, ale nie pisz jej tegoPcprnowa pisze:Pcprnowa pisze:Teraz trochę z innej beczki - co robicie w przypadku gdy nie starczy środków na dofinansowanie do pobytu osoby niepełnosprawnej i opiekuna w całości (np. brakuje ok 200 zł). Informujecie (nieoficjalnie) o możliwości dofinansowania ale np. po rezygnacji (pisemnej)z opiekuna, czy nie przyznajecie wogóle, a może dofinansowujecie w niepełnej wysokości, też po pisemnej prośbie/zgodzie osoby niepełnosprawnej?
Miał ktoś z was podobną sytuację. Czy jest wogóle możliwość udzielenia dofinansowania w niepełnej wysokości (poza przekroczeniem dochodu i pracą w ZPCH) czy tylko przeniesienie środków na inne zadanie? Proszę o podpowiedź.

Oprócz TURNUS REHABILITACYJNY DOFINANSOWANIE - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
limity na pieluchomajtki - 90 szt
Turnus ocena sytuacji osoby niepelnosprawnej
Sprawozdanie finansowo rzeczowe do 15 kwietnia
Wypłacanie środków algorytmowych przed uchwałą Rady Powiatu
Deska myjąca czy z barier technicznych?
turnus 1,5 roczne dziecko czy zasadne
Rower typu Handbike -czy ktoś dofinansowywał?
Rower z silnikiem elektrycznym ???
Bariery techniczne czy w komunikowaniu się
Turnus rehabilitacyjny- dochód przekracza ponad 100 %
Spotkanie konsultacyjne PFRON w Warszawie
pośp - udział własny osoby niepełnosprawnej
Sprzęt rehabilitacyjny - jak często korzystać
Zmiany w rozporządzeniu w sprawie wyrobów medycznych
Przedmioty ortpedyczne zwrót zlecenia
Rehabilitacja. Zawodowa dof. PFRON