Turnusy rehabilitacyjne - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 lip 2014, 15:22

Mam pytanie dotyczące dofinansowania do turnusów rehabilitacyjnych. Rodzina składa się z trzech osób (rodzice z dzieckiem). Ojciec i dziecko otrzymali dofinansowanie z opiekunem. Matka natomiast nie otrzymała dofinansowania ale pojedzie jako opiekun i chce otrzymać dofinansowanie na obojga członków rodziny. Byłoby to zatem podwójne dofinansowanie na opiekuna dla jednej osoby i moim zdaniem nie ma takiej możliwości. Nie mam jednak podstawy prawnej, żeby odmówić dofinansowania, mogę powołać się tylko na logikę jednak jakieś pismo urzędowe trzeba sklecić. Poradzicie coś?
Marcin123
Praktykant
Od: 08 lip 2014, 15:12
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2014, 18:18

U nas tez były podobne sytuacje i nie przyznawałam dofinansowania uzasadniając, że osoba wskazana we wniosku jako opiekun będzie opiekunem innej osoby niepełnosprawnej i już dostała dotacje z tego tytułu (tak jakoś to szło). Albo prosiłam o wyznaczenie innego opiekuna. A to mozna jeszcze tłumaczyc w ten sposób; skoro osoba niepełnospawna potrzebuje opiekuna na turnusie, to ten opiekun powinien byc do jej dyspozycji przez cały czas: podczas posiłków, czynności higienicznych, na zaleconych zabiegach, podczas rekreacji itd. No to jak jedna osoba bedzie w stanie pomóc dwojgu niepełnosprawnym na zabiegach jeśli te zabiegi beda w tych samych godzinach?? A tak nawiasem mówiąc, ze środkami PFRON lepiej postepować bardzo ostroznie, bo jak przyznasz dofinansowanie jak w opisanej przez Ciebie sytuacji to kontrola moze sie do tego przyczepic i kasa do zwrotu, a jak nie przyznasz to tez sie moga przyczepic ale najwyzej napisza w protokole ze były jakies uchybienia. Pozdrawiam
goschka

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x