turnusy rehabilitacyjne - zasady dofinansowania - PFRON - zadania powiatów

Strona 3 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 11 sty 2017, 10:57

wolfnash pisze:Tomasz a co z młodzieżą uczącą się niepracującą? u nas korzystają z dofinansowań na zasadach jak dzieci.
a co do łączenia to kiedyś tak zrobiliśmy i kontrola nie uznała tego za błąd :)
no u mnie tez do tej pory ta grupa była traktowana jako "dzieci" a teraz nie wiem
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 11 sty 2017, 11:18

A dlaczego nie wiesz...Przecież ta grupa objęta jest nawet wszystkim zniżkami.
Nie widzę sensu ograniczać im dostępu do rehabilitacji na turnusie. Jeżeli się uczą i nie pracują powinni otrzymać dofinansowania na zasadzie takiej samej jak dzieci :)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 11 sty 2017, 14:13

nie wiem bo w tych pytaniach na stronie Biura, piszą o nich tak:
"W przypadku osób w wieku 18-24 lata uczących się i niepracujących, dla których przewidziana jest wyższa wysokość dofinansowania, również należy stosować drugą z zasad, niezależnie od preferencji dotyczącej podwyższonego dofinansowania. Istotny jest bowiem wiek tych osób, a nie ich sytuacja zawodowa."

czyli można im dawać co dwa lata bez obniżania dofinansowania? jeszcze piszą słowo "również" czyli dorosłym raczej zalecają tech drugą zasadę (co 2 lata) ?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 sty 2017, 16:11

Napiszę tak...Nie wiem jak zamierzasz to rozpatrywać my zrobimy dokładnie tak jak rok temu. Rozporządzenie dla mnie jest dokumentem nadrzędnym...To jest jednostkowa opinia. U nas na kontroli w 2014 nie mieli zastrzeżeń co do formy przyznawania dofinansowań :)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 11 sty 2017, 18:19

no dla mnie też jest nadrzędnym

czyli są takie opcje:

1. dostają wszystkie dzieci i młodzież do 24 r.ż. ucząca się, ale obniżamy o 20%
dostają wszyscy dorośli (znaczny i umiarkowany), ale obniżamy o 20%

2. dostają wszystkie dzieci i młodzież do 24 r.ż. ucząca się, bez obniżania
dostają wszyscy dorośli (znaczny i umiarkowany), bez obniżania, ale co dwa lata (czyli Ci co byli rok temu, teraz nie dostaną)

czy dobrze kombinuje?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 11 sty 2017, 19:38

a co z osobami które nigdy nie były na turnusie i z osobami na wózkach inwalidzkich?jak ich traktujecie.
xxxx

Napisano: 11 sty 2017, 19:40

i z jakiego przepisu wynika że dzieci mają mieć pierwszeństwo w stosunku do dorosłych osób.
xxxxx

Napisano: 12 sty 2017, 8:35

xxxx pisze:a co z osobami które nigdy nie były na turnusie i z osobami na wózkach inwalidzkich?jak ich traktujecie.
tak samo jak wszystkie inne pozostałe osoby, oczywiście wg przyjętych przez siebie zasad

xxxxx pisze:i z jakiego przepisu wynika że dzieci mają mieć pierwszeństwo w stosunku do dorosłych osób.
wg rozporządzenia o turnusach, pierwszeństwo mają osoby ze znacznym i umiarkowanym stopniem oraz dzieci do 16 r.z. albo do 24 r.z. uczące się i nie pracujące;
a jak nie ma wystarczającej kasy, to większość woli dać dzieciom niż dorosłym, gdzie efekty rehabilitacji są bardziej widoczne niż u dorosłych (oni niech korzystają z sanatoriów)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 17 sty 2017, 12:05

Dzieci też mogą korzystać z sanatoriów, więc nie może tu być żadnej preferencji na rzecz dzieci. Osobie w wieku 25 lat także rehabilitacja jest potrzebna. Dyskryminujecie ? Tak nie wolno !
Gość

Napisano: 17 sty 2017, 12:08

Dodam tylko, że dzieci jadą do sanatorium bezpłatnie i bardzo szybko, bez oczekiwania 2 lata. To zazwyczaj ok. 2 miesięcy, warto więc dofinansować dorosłych, a nie dzieci.
Gość

Strona 3 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x