TW krok po kroku - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 11 lut 2015, 9:39

Czy ktoś może napisać jak zabrać się za wystawienie tytułu w SYGNITY??
Zastępuję koleżankę i mało znam się na programie a tytuł to dla mnie czarna magia;-(
Nowa88

Napisano: 11 lut 2015, 12:41

Cześć nic się nie przejmuj, dasz radę :)
Nie wiem czy masz ustawione w programie na nowy wzór tytułu, jeśli nie to po kolei wejdź do:
Administracja - Parametry systemowe – w Grupa parametrów: administracyjne windykacja -
Czy nowy wydruk tytułu wykonawczego - wybieramy parametr 2 – wydruk wielopozycyjny,
Sposób obsługi tytułu wykonawczego – wybieramy parametr 2 – jednopozycyjny łącznie należności i odsetki. Zamykamy parametry i je odświeżamy w menu w lewym górnym rogu.
I teraz aby przenieść daną decyzję zwrotową do egzekucji należy po kolei:
1. W menu Decyzje – Wszystkie decyzje - tam szukasz np. z nazwiska osoby, wyświetlają się wszystkie decyzje na dane nazwisko, poszukaj po nr decyzji której szukasz, następnie klikasz raz na daną interesującą Cię decyzje i poniżej zmieniasz status. W oknie Nowy status decyzji zmieniasz z doręczona na uprawomocniona, następnie wpisujesz datę uprawomocnienia się decyzji i akceptujesz.
I jeszcze raz akceptujesz by wyjść z Listy wszystkich decyzji.
2. Następnie wchodzisz w menu Windykacja i wybieramy Osoby w windykacji. Tam wpisujesz nazwisko osoby, której zamierzasz wystawić tytuł albo dodajesz osobę (jeśli nie była wcześniej kierowana do windykacji). Jeśli pojawi Ci się osoba to klikasz na Odśwież parametry, następnie w oknie Operacje wybierasz przekazanie decyzji do windykacji. I znów odśwież parametry, pokazuje się żądana decyzja, w którą raz klikasz i akceptujesz. Pojawia się komunikat „czy chcesz skierować decyzję o nr ………… do windykacji? Klikasz Tak. Następnie pojawia się informacja Decyzja o numerze urzędowym ……. została pomyślnie skierowana do windykacji. Akceptujesz i potem jeszcze raz akceptujesz, aby wyjść z okna Lista Osób w windykacji.
3. Windykacja – Obsługa windykacji i znowu wpisujemy nazwisko osoby, wyświetli się dana decyzja. Skoro jest już decyzja to wystawiamy tytuł klikając w Wystaw tyt. wyk. Pojawi się komunikat, że dla wskazanej decyzji brak jest upomnienia, czy na pewno chcesz wystawić tytuł wykonawczy? Klikamy tak. Wyświetli się okno Tytuł wykonawczy – należności i odsetki. Pole 'Treść' nie może pozostać puste, można sobie coś wpisać choćby jakąś literkę. Następnie akceptujesz i potwierdzasz komunikat tak. Masz już projekt takiego tytułu. Teraz klikasz raz na ten projekt i na dole okna jest Zatwierdź tytuł, gdzie w miejscu numeru urzędowego jeśli nie masz ustawionego na automatyczny wpisujesz ręcznie nr porządkowy tytułu i wybierasz z listy urząd skarbowy. Akceptujesz i potwierdzasz komunikat. Z racji, że nie było wcześniej upomnienia pojawia się jeszcze jeden komunikat, który również potwierdzasz. Masz już gotowy tytuł, teraz dajesz wydruk i np. wydruk z edycją albo wydruk bezpośredni. I masz już w ręku tytuł.
Pozdrawiam mam nadzieję, że jakoś nie namieszałem ;)
KyNyO

Napisano: 11 lut 2015, 13:27

Dzięki!!! to forum ratuje moją sytuację;-) Myślę, że dam radę bo dość szczegółowo to opisałeś z tym, że Upomnienia były wystawione czy to coś zmienia?? a jak wysyłam TW do Urzędu Skarbowego to jakieś pisma przewodnie itp?? czy sam TW??
Nowa88

Napisano: 11 lut 2015, 13:51

Nie nic nie zmieni jeśli były upomnienia, po prostu nie będzie komunikatów o braku upomnień. Tylko co by Ci podciągnęło dane upomnienie pod tytuł czyli datę doręczenia i jego koszty to trzeba w windykacji - decyzje w windykacji po nazwisku wybrać to upomnienie i je w programie doręczyć. Ja akurat wysyłam samem tytuły bez pisma przewodniego po prostu tytuł plus odpis tytułu razem spięty jako jeden egzemplarz. Wiesz w zależności od tego czy jako wierzyciel jesteś jednocześnie organem egzekucyjnym, bądź nim nie jesteś wysyłasz informację wraz z tytułami. Mówi o tym Rozporządzenie MF z dnia 20 maja 2014 r. w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych (Dz.U.2014.656 )
§ 7. 1. Wierzyciel niebędący jednocześnie organem egzekucyjnym przekazuje organowi egzekucyjnemu tytuł wykonawczy wraz z informacją zawierającą w szczególności:
1) dane, na podstawie których ustalono właściwość miejscową organu egzekucyjnego w sposób określony zgodnie z art. 22 § 3 albo § 3a ustawy;
2) znane wierzycielowi składniki majątkowe zobowiązanego, w tym znajdujące się na terytorium państwa członkowskiego lub państwa trzeciego;
3) wskazanie daty uzupełnienia i wysłania przez centralne biuro łącznikowe wniosku o udzielenie informacji lub powiadomienie, o którym mowa w ustawie z dnia 11 października 2013 r. o wzajemnej pomocy przy dochodzeniu podatków, należności celnych i innych należności pieniężnych (Dz. U. poz. 1289), do państwa członkowskiego lub trzeciego oraz numerów wniosków organu wnioskującego i organu współpracującego zawartych w numerze referencyjnym tego wniosku o udzielenie informacji lub powiadomienie;
4) numer i datę tytułu wykonawczego stanowiącego podstawę postępowania egzekucyjnego, które zostało umorzone zgodnie z art. 59 § 2 ustawy, oraz ujawnione składniki majątkowe lub źródła dochodu zobowiązanego przewyższające kwotę wydatków egzekucyjnych.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, mogą dotyczyć więcej niż jednego tytułu wykonawczego w odniesieniu do tego samego zobowiązanego.
§ 8. Jeżeli wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym, o którym mowa w art. 19 § 2 ustawy, nie jest właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę zobowiązanego, przekazuje tytuł wykonawczy do właściwego miejscowo naczelnika urzędu skarbowego celem prowadzenia postępowania egzekucyjnego.
Pozdrawiam
KyNyO

Napisano: 11 lut 2015, 15:01

DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem Ci winna Kawę!!!!!!!!!! i z racji jutrzejszego dnia Pączka;-)
Nowa88

Napisano: 11 lut 2015, 16:27

Nie ma sprawy :) Jeśli pomogłem to się cieszę, no tak jutro będzie na tłusto tak że życzę również dużo pączusiów :), pozdrawiam
KyNyO

Napisano: 12 lut 2015, 12:45

do KyNyO proszę o podpowiedź --- mam zrobioną wpłatę z US na dany TW i moje pytanie jak zakończyć i sobie zrobić wydruk, żeby można było napisać do US ile jeszcze zostało na danym TW pozdrawiam i dziękuję
( może być krok po kroku ) i czy można by było wysłać do US wydruk zaktualizowanego tytułu ;)
dsr

Napisano: 12 lut 2015, 12:58

Ja piszę pismo do US że wpłynęła taka wpłata takiego dnia i aby tw nr ograniczyli taka wpłata nie robię im zestawień i na razie nic mi nikt nic nie zgłaszał że źle;-)
Nowa88

Napisano: 12 lut 2015, 13:03

ok nowa 88 tylko ja wolałabym zakończyć TW i sobie wydrukować oraz przesłać aktualny dlatego pytam i pracuję na sygnity

a tak czy wy dostaliście pączki bo ja tak :lol:
dsr

Napisano: 12 lut 2015, 13:17

aaaa to ja na takich filozofiach się nie znam, może faktycznie KyNyO Ci pomoże;-)
a pączki były!!!! już 2 zjadłam a gdzie tam do wieczora!!!
Nowa88

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x