Strony 1-6 oraz 1-2 (dla zobowiązanego) wysyłać trzeba do US + zwrotki potwierdzające doręczenie upomnienia oraz ewidencja. Głowy nie dam bo sam robię TW pierwszy raz. Ktoś może potwierdzić?
I też mam szybkie pytania dotyczące TW.
1. Pracuję w SYGNITY. Odsetki na TW wykonawczych powinny być zaokrąglone do pełnych złotych. Nastawiłem parametr w programie ale momo to czasem mam odsetki np. 300,50 zł. Co z tym mogę zrobić? Czy tak odsetki mogą iść do US.
2. Stosuję jeszcze stare wzory. w części D pole 82. Kto popisuje, Czy ja mam postawić swoją pieczątkę i podpisać, kierownik ośrodka czy może burmistrz?
Druk TW czteropozycyjnych (jednopozycyjnych nie robimy): strony 1-6 + kopia zwrotki upomnienia(choć podobno już się tego nie robi!) + strony 1-3 dla zobowiązanego= wysyłam do US. Stronę 1-2 zostawiam w aktach sprawy. Tytuły robię od 3lat i nigdy nie było zwrotu z US z powodu błędnie wydrukowanego tw.
Odsetki są prawidłowo zaokrąglone- nie moży być np. 300,51, ale 300,50 już jest ok. To zaokrąglanie to chyba "do pełnych groszy" (?!) Kiedyś jak miałyśmy grosze to był zwrot tw, ale teraz jak mamy np. 51,30zł, 65,80zł, 30,50zł to już nie mamy z tym problemu.
Jeszcze jedno pytanie.
Robię TW czteropoczycyjne więc mam 3 TW na jednego dłużnika. Ale nie mogę znaleźć jak w Sygnity zrobić ewidencje na każdy TW jedynie tylko na tego dłużnika ale wówczas robi mi na wszystkie trzy tytułu. Ktoś podpowie co robić.
Aha jak informujecie US, że dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym? Jakieś pismo dorzucacie do TW?
Dlaczego chcesz robić ewidencję każdą osobno ? Jak dłużnik ma 3 TW ( np czteropozycyjne ) to ja drukuję ewidencję x 2 ( dla tego dłużnika a w niej te 3 tytuły i tyle - pracuje na Sygnity .
Najczęściej jednak robię kilku dłużników do jednego US wtedy wydrukuję 2 ewidencje dla tych wszystkich dłużników i TW są na jednej ewidencji -nikt mi głowy nie urwał
Do skarbówki wysyłam 2 ewidencje ( kopię sobie zostawiam tak na wszelki wypadek)