TW - zaokrąglanie odsetek - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 gru 2014, 10:35

Koleżanki/Koledzy

- stare TW robiłam tak, że zostawiałam odsetki takie jakie mi wyszły wprost z programu, np. 2,56 zł.; 19,43 zł., itp.
- teraz przy tworzeniu nowego TW wyświetla mi się taki komunikat "Sposób zaokrąglania odsetek na tytule wykonawczym ustawia się w menu"

Czy zaokrąglanie odsetek jest OBOWIĄZKOWE?
Kto z Was zaokrągla odsetki (przyznam, że wcześniej tego nie robiłam i US nie zwracały mi z tego tytułu TW).

Z góry dziękuję za Wasze wypowiedzi...
Kaasiek

Napisano: 11 gru 2014, 11:02

Odsetki w TW podaje się tylko w szczególnych przypadkach które w FA nie występują.
Przeczytaj dokładnie objaśnienia do TW-1
BDMB

Napisano: 11 gru 2014, 11:29

BDMB - a co powiesz na temat art. 27a paragraf 3 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w admin.?
Kaasiek

Napisano: 11 gru 2014, 11:43

Odsetki zaokrągla się wtedy kiedy wykazuje się je w TW . W przypadku należności FA nie ma wymogu by je wykazywać w TW (patrz objaśnienia do TW-1 które zawiera rozporządzenie MF z wzorami TW).

Są takie należności jak np. z tyt.podatków gdzie stosowane są przerwy w naliczaniu odsetek. Wówczas tak naliczone odsetki na dzień wystawienia TW podaje się w TW-1 a US będzie naliczał tzw. dalsze odsetki.
BDMB

Napisano: 11 gru 2014, 11:48

powiem ci tak, to zalezy od urzedu skarbowego: ja zawsze wysylalam niezaokraglone, bo dzwonilam do urzedu i pytalam czy ma to jakies znaczenie i powiedziala ze nie, bo liczy sie data na tytule, a odsetki same wyskakuja jej w systemie. Lecz teraz gdy sa nowe tyt. zadzwonilam do innego urzedu i kazala mi zaokeaglac do pelnych dziesiatek groszy, tak jak mowi ustawa. Wszystko zalezy od urzedu, niestety..w jednym sie czepia literki a w drugim maja to w du**e;)
justaaa

Napisano: 11 gru 2014, 11:56

justaaa - dziękuję Ci serdecznie za wypowiedź.

U mnie była tylko raz taka sytuacja, że US zwrócił mi TW ze względu na to, że nie zaokrągliłam odsetek. A tak, to pozostałe US bez problemu przyjmowały mi TW bez jakichkolwiek zaokrągleń.

Boję się teraz, że jak nie będę zaokrąglać tych odsetek w TW, to US będą mi nagminnie zwracać TW - a szkoda mi czasu na poprawianie tego wszystkiego.

Wielki ukłon w Twoją stronę.
Kaasiek

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x