TYMCZASOWE ARESZTOWANIE
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
TYMCZASOWE ARESZTOWANIE
Dziś uzyskaliśmy informacje,że Klient został tymczasowo aresztowany w dniu 24/03/2017, pobiera zasiłek stały i właśnie na dziś ma wypłatę w kasie zasiłku stałego za m-c marzec 2017. Oczywiście nie pobierze tego zasiłku, tylko co dalej z tym zrobić? Zgodnie z art. 13 ust. 2. Osobie tymczasowo aresztowanej zawiesza się prawo do świadczeń z pomocy społecznej. Za okres tymczasowego aresztowania nie udziela się świadczeń. Zasiłek będzie niepobrany, jak to rozwiązać?
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: TYMCZASOWE ARESZTOWANIE
Art. 106a. 1. Jeżeli osoba uprawniona nie podejmuje świadczeń pieniężnych przez dwa kolejne miesiące kalendarzowe, wstrzymuje się wypłatę tych świadczeń oraz wszczyna postępowanie wyjaśniające w celu sprawdzenia przyczyn nieodbierania świadczeń.
2. W przypadku udzielenia przez osobę niepodejmującą świadczeń pieniężnych wyjaśnień dotyczących przyczyny nieodbierania świadczeń wypłaca się jej świadczenia za okres wstrzymania wypłaty świadczeń, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
Nie miałam takiego przypadku i nie bardzo wiem jak Ci pomóc może będzie ktoś miał taką wiedze. Pewnie i pismo by się przydało z zakładu karnego.
2. W przypadku udzielenia przez osobę niepodejmującą świadczeń pieniężnych wyjaśnień dotyczących przyczyny nieodbierania świadczeń wypłaca się jej świadczenia za okres wstrzymania wypłaty świadczeń, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
Nie miałam takiego przypadku i nie bardzo wiem jak Ci pomóc może będzie ktoś miał taką wiedze. Pewnie i pismo by się przydało z zakładu karnego.
-
- Referent
- Kontakt:
i jeszcze jeden problem się nasuwa bo skoro przebywa w ZK od dnia 24.03 to zasiłek stały przysługuje mu tylko do 23.03. Należy przeliczyć i podzielić zasiłek stały.
-
- Referent
- Kontakt:
Do 23.03.2017r. zasiłek mu przysługiwał - należy przeliczyć zasiłek na dni i najlepiej decyzję, a potem zasiłek wysłać na adres ZK w którym przebywa...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Oprócz TYMCZASOWE ARESZTOWANIE - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
specjalistyczne usługi opiekuńcze
Emerytura a zasiłek stały
Poszukuję doradców zawodowych do badań magisterskich
Środowiskowy Dom Samopomocy - zmiana wysokości dochodu
SUO - jak odkręcić 2016 r ?
dot. umowy wsparcia do zadań pomocy społecznej
opłata za DPS
pytanie - ekwiwalent
asystent rodziny a wywiad kontrolny
pcpr odmówił umieszczenia w dps
źle wyliczony zasiłek
2 zasiłki stałe w rodzinie