tytuł prawny nie wiem co zrobić POMOCY

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
GOPS_1234
Referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

tytuł prawny nie wiem co zrobić POMOCY

Post autor: GOPS_1234 »

Witam,
Pani chce się ubiegać o dodatek mieszkaniowy mieszka sama. W akcie notarialnym ma zapis, że lokal daruje dzieciom wraz ze związanymi z nim prawami. W akcie ma zwarte również, że strony oświadczają, że przedmiot umowy wydany zostanie w posiadanie obdarowanych w dniu dzisiejszym po podpisaniu aktu i z dniem dzisiejszym na obdarowanych przechodzą wszystkie korzyści i ciężary związane z nabywaną nieruchomością. Dzieci ustanawiają na rzecz matki dożywotnią i nieodpłatną służebność mieszkania polegającą na prawie do korzystania przez uprawnioną z całego lokalu, na to ustanowienie służebności osobistej matka wyraża zgodę. Strony oświadczyły, że roczna wartość służebności wynosi 2920zł.
Co zrobić bo nie wiem ma straszne wątpliwości co tutaj zrobić.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: tytuł prawny nie wiem co zrobić POMOCY

Post autor: Maxima »

Przyznać dodatek. Służebność to też tytuł prawny.
A to, że nieodpłatna tzn. że osoby obdarowane nie mogą korzystać na tzw. „odstępnym”.
Jeśli Pani ponosi wydatki na utrzymanie lokalu to oczywiscie ma prawo do dodatku.
GOPS_1234
Referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Czyli muszę ustalić czy ponosi faktycznie wydatki związane z lokalem i będzie można przyznać ten dodatek jeżeli tak jest.
Hmm wystarczy, że w samym oświadczeniu napisze, że ponosi wszystkie opłaty związane z lokalem i tyle chyba wystarczy tak?
Aga23
Praktykant
Zajmuję się: DM/DE/KDR
Kontakt:

Post autor: Aga23 »

Hej, sam/a piszesz, że: "Dzieci ustanawiają na rzecz matki dożywotnią i nieodpłatną służebność mieszkania polegającą na prawie do korzystania przez uprawnioną z całego lokalu" oraz, że "na obdarowanych przechodzą wszystkie korzyści i ciężary związane z nabywaną nieruchomością" z tego wynika, że matka nie ma wydatków, ponieważ są one przeniesione na obdarowanych.... podejrzewam, że w praktyce opłatami się dzielą albo faktycznie ponosi je matka ale akt mówi swoje... na Twoim miejscu bym się doradziła prawnika.
RenataSkoczylas
Praktykant
Zajmuję się: DM/KDR/SKR/KADRY/PŁACE/ŚRODKI TRWAŁE/PŁATNIK
Kontakt:

Post autor: RenataSkoczylas »

Witam.Mam mały problem, mianowicie Pan miał umowę najmu lokalu mieszkalnego do końca maja 2019r. w maju również złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy, niestety 03.06.2019r. otrzymał pismo od zarządcy o tym, że lokal ma opuścić do końca czerwca. Moje pytanko, jak sporządzić decyzję odmowną, chodzi o uzasadnienie i czy wystarczy powołać się na art. 2 ust. 1 ustawy o dodatkach.
Jeśli ktoś ma wzór decyzji chętnie skorzystam:)
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

A nie lepiej jakby Pan napisał o umorzenie postepowania? Kłopot z głowy.
ODPOWIEDZ